Facebook hozzászólás
836

8+1 hasznos étrendtipp hátfájás ellen!

A különböző hátfájdalmakat még egy jó csontkovács vagy masszőr is csak időlegesen tudja meggyógyítani, a kezelést vagy kezeléssorozatot követően mindenképpen életmódváltásra van szükség. Sokan nem tudják, hogy a gerinc épségének megőrzése, erősítése érdekében, persze a rendszeres és minőségi mozgás beiktatása mellett, az egészséges táplálkozás is sokat segíthet!

Kép: FittKlub

A krónikus hátfájdalom mögött sok esetben elhízás, túlsúly is állhat, melynek következtében a hát és a gerinc túlzott terhelése következik be, így a gerincoszlopra nehezedő teher súlyosbítja a panaszt. Szakemberrel egyeztetett étrendbeli változtatással és kellő, de nem túlzásba vitt testmozgással a gyakori hát- és/vagy derékfájásos tünetek megelőzhetők, illetve mérsékelhetők. Benke Ritával, a Harmónia Gyógyászati Centrum természetgyógyászával és életmódszakértőjével összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, amelyek következetes betartásával sokat tehetünk hátunk védelmében, gerincünk épségének megőrzésében, a már kialakult panaszok enyhítésében.

1. Csontok erősítése célzottan és természetesen!
Az első és legfontosabb a kalciumban, magnéziumban, aktív D-vitaminban gazdag étrend – a csontok megerősítésével ugyanis megelőzhetjük a mozgásszervi megbetegedéseket. Fontos tudni azonban, hogy ezek felszívódása, hasznosulása más anyagoktól, elemektől és vitaminoktól is függ, amelyek együttes bevitelére is fokozottan ügyelnünk kell!
Kalciumban bővelkedő zöldségek, gyümölcsök, élelmiszerek: például a szója (a kalcium mellett ösztrogént is tartalmaz, így csak módjával fogyasszuk!), a rozskenyér, a petrezselyem, a különféle olajos magvak, valamint az „igazi” kakaópor.
D-vitamin hiányában viszont a kalcium nem tud felszívódni a belekből, és nem tud beépülni a csontokba. Elsődleges D- vitamin forrásunk a napfény, így naponta sütkérezzünk – természetesen betartva az egészséges napozás szabályait –, emellett fogyasszunk sokat a következőkből: vaj, margarin, sajt, tojás.
Magnéziumot tartalmazó élelmiszerek: zabkorpa, gyümölcsök, olajos magvak, búzacsíra, a száraz hüvelyesek, valamint a salátafélék.
A spenót, sóska, zeller és rebarbara, bár tartalmazza a szervezet számára szükséges kalciummennyiséget, de nem kevés oxálsavat is, amely gátolja a bennük lévő kalcium felszívódását.

A lelkünktől is fájhat a hátunk
Testünk állapotát rendkívüli mértékben befolyásolja pszichénk pillanatnyi állapota. Stresszes életmódunk a vérnyomástól kezdve a vércukorszinten keresztül sok mindent képes befolyásolni, így hatása lehet a mozgásrendszerünkre is. A hátunkon biztosan érezzük a mindennapok megterhelő következményét: az elmerevedett, görcsös izmokat és a fájdalommal járó mozdulatokat.

2. Húst, tejet csak módjával!
Minden mozgásszervi problémára, így a hátfájásra is vonatkoztatható, hogy kevesebb állati eredetű élelmiszert kell fogyasztani. Különösen igaz ez a foszforban gazdag húsra, húskészítményekre és belsőségekre, valamint a tejre.
A fehérjék a legnehezebben emészthető tápanyagok, főként másfajta fehérjékkel párosítva (például panírozott hús, babgulyás, szója és hús együtt, tejfölös hús stb.). Minden betegség esetén arra kell törekedni, hogy tápláló, de egyben könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, hogy a szervezet az energiáit ne az emésztésre, hanem a gyógyulásra fordíthassa. Ráadásul a testünkből lassan vagy egyáltalán ki nem ürülő fehérjék húgysav formájában rakódnak le, elsősorban az ízületekben, vagy akár a gerincben is.

3. Banánnal lelki nyugalmunkért!
Ha a bennünk felhalmozódó feszültség már hátfájdalommal társul, a kiegyensúlyozottság eléréséhez együnk banánt, ugyanis komoly B6- vitamin- és triptofánforrásként az idegsejtek közötti egészséges információáramlást segíti elő.

4. A nem éppen közkedvelt szója fájdalomcsökkentésre?! Igen!
A szójából készült ételek erősítik a csontokat és csökkentik a fájdalomérzetet is.
A szója nagy mennyiségű izoflavonoid vegyületeket tartalmaz, amelyeknek erős antioxidáns tulajdonságuk mellett ösztrogénszerű hatásuk is van, és bizonyítottan csökkentik a csontlebomlást.(Egy Illinois Egyetemen végzett kutatás során 66 posztmenopauzában lévő nőt vizsgáltak, akik nem részesültek hormonpótlásban. A nők azon csoportjának, akik hat hónapon keresztül 90 milligramm izoflavont kaptak naponta, körülbelül 3 százalékkal növekedett a csontsűrűsége, csakúgy, mint az alsó gerincszakasz csontjainak ásványianyag- tartalma.)

5. Itt az idő, hogy megszeresd a májat és a halat!
A máj, valamint a szardínia, a makréla és a lazac nem csupán D- vitamin-, de kiváló niacinforrásaink is. A niacin  az izmok megerősödéséért felelős szerves vegyület. Tengeri halak – ajánlottan heti kétszer törtnő – fogyasztásával mindkettőből fedezhetjük szükségleteinket, csodálatos zsírsavaik pedig gyulladásgátló hatásúak, enyhítik a hátfájások esetén jelentkező ízületi bántalmakat.

6. Finom ananász gyulladáscsökkentésre
Hát- és derékfájdalmainkat ananásszal, egészen pontosan a bennük lévő gyulladáscsökkentő hatású enzimekkel, például a bromelin révén enyhíthetjük. A vegyületről több tanulmány is kimutatta, hogy hatékony gyógyszer lehet a leggyakoribb ízületi fájdalom, az osteoarthritis esetén. Az ananász emellett sok mangánt és C- vitamint is tartalmaz – előbbi a csontépítéshez, utóbbi pedig az ízületi fájdalmak csillapításában hatékony kollagén képződésében fontos.

Nem gerincbarát az életünk
Az állandó ülés, a tartós terhelés nem barátja a gerincnek. A két lábon járás következtében kialakultak a gerinc természetes, élettani görbületei, amelyek elsősorban a mozgáshoz alkalmazkodtak. A mozgásszegény életmód, az állandó ülés abnormális megterhelést jelent a gerincnek, ötször akkor terhet ró az utolsó ágyéki porckorongra, mint az állás vagy a járás. Megmondjuk, mit lehet tenni!!

7. Koffeint ne!
Ajánlott abbahagyni, de mindenképp mérsékelni a kávé-, tea-, valamint kólafogyasztást! Minden csigolya saját artéria révén kapja vérellátását. Az ezekben az italokban lévő koffein összehúzza a hajszálereket, így csökken a véráramlás által a hátizmokhoz jutó tápanyagok mennyisége. A koffein vízhajtó hatása révén a kalcium kiürülését is fokozza a szervezetből.

8. Mellőzzük, de legalábbis csökkentsük…
Ételeink készítésekor kerüljük a túlzott só-, illetve cukorhasználatot, mert ezek is fokozhatják a hátfájásos panaszokat. Visszaszorításuk hozzájárul a terület megerősítéséhez, az életerő és a stabilitásérzet fokozásához.
Igyekezzünk sokkal kevesebbet magunkhoz venni a következőkből: konzervek, krémek, szószok, öntetek, krémsajtok, szénsavas üdítők – magas foszforsav tartalmuk miatt. Túlságosan sok fehérje fogyasztása sem szerencsés, mert fokozza a csontok kalciumveszteségét. Végül, de nem utolsósorban szokjunk le a dohányzásról!

+ 1 –  Krónikus dehidratáció és hátfájás
Sajnos, sok ember szenved krónikus dehidratációtól, a normális szomjúságérzékelő mechanizmusokat már teljesen elvesztették. Bármilyen intenzívebb tevékenység – például sport, kertészkedés – során megemelkedik a szervezet vízigénye, a test bizonyos sejtjei víz után áhítoznak. Ha ezektől „megtagadjuk” a szükséges mennyiségű vizet, akkor előelőfordul, hogy erre meglehetősen fájdalmas módon reagálnak: többek között görcsbe rándulnak a hátizmok, s az aktív tevékenységet végző személy hirtelen furcsa testtartást vesz fel. Ilyenkor keresik fel többnyire a gyógytornászt… Ha szeretnénk elkerülni a fájdalmas hátgörcsöket, akkor igyunk minél több vizet a tevékenység megkezdése előtt, alatt és persze utána is. A dehidratáció és hátfájás közti összefüggést dr. James Lehman amerikai neurológia és ortopédiaprofesszor figyelte meg hátfájós betegeinél.

Forrás: www.harmonia-centrum.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!