Facebook hozzászólás
293

A cukorral egyszerűen lefárasztod magadat!

Állandóan fáradt vagy? Úgy érzed, hogy sohasem tudod kipihenni magad? Fáj minden tagod? Lehet, hogy túl sok cukrot eszel, és még csak nem is tudsz róla! Merthogy a feldolgozott élelmiszerek mindössze 10 százalékában nincs cukor.


Kép: Pixabay

A cukor alattomos módon hat szervezetünkre, nagyon sok rossz hatással: kimeríti az inzulintermelést, a sejtek nem tudják többé feldolgozni a cukrot, gyakran inzulinrezisztancia, cukorbetegség alakul ki, nőknél PCOS-t is okozhat, savasítja a szervezetet – ami számos kóros folyamatot indít el, például candidiázis alakul ki –, elvonja a vitaminokat és a kalciumot. Az már csak mellékhatás, hogy elhízást okoz, amelynek következményei a civilizációs betegségek: magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, rákos megbetegedések – sorolja Huszár Zsuzsa táplálkozási szakértő.

„A feldolgozott élelmiszerek 90%-ában van cukor. Ez nem csak az édességekre vonatkozik, a sós készítményekben, félkész ételekben ugyanúgy megtalálható – hívja fel a figyelmet a szakértő. – A gyártók ugyan két módszert is alkalmaznak, hogy a cukrot „elrejtsék” a fogyasztók elől: vagy nehezen azonosítható nevek mögé bújtatják el, vagy a cukrot nem édesítő összetevőként, hanem mint állományjavítót, stabilizátort vagy térfogatnövelőt tüntetik fel. A galaktóz, maltóz, laktóz, keményítőszirup vagy kukoricaszirup mögött is mind a cukor rejtőzik!” Így találhatjuk meg üdítőkben, gyümölcslevekben, péksüteményekben, gabonakészítményekben, energiaszeletekben, fűszerekben, köhögés elleni szirupokban, tejtermékekben, egyes aszalt gyümölcsökben, salátaöntetekben, levesekben és természetesen a gyorséttermek ételeiben is – teszi hozzá.

Amikor néhány szőrszálon múlik a boldogság
Aki szép, az reggel is az. Ezt hiszi az a nő, akinek az arcán nem vörösen duzzadó, fájdalmas pattanások és erre-arra kallódó hosszú szőrszálak köszönnek vissza a tükörből. Akinek viszont igen, az nem véletlenül rémüldözik, hiszen előfordulhat, hogy ezek a jelek súlyos betegségre, a PCOS-re hívják fel a figyelmet.

Alapvetően nem a termékekkel van a baj, hanem az összeválogatásuk módjával, és azzal, hogy nem vagyunk tudatos fogyasztók. A szakértő konkrét példákat említ: egy gyümölcsital és egy tejszelet, amit mondjuk az anyuka vesz a gyerekének, 9 kockacukornyi mennyiségű cukrot jelent, ami rengeteg egy 20 kiló körüli gyerek szervezetének: ez pontosan 30,7 gramm cukor, vagyis az ajánlott napi bevitel háromszorosa – egy uzsonna alkalmával. Anyuka pedig megiszik egy kakaós tejet egy „fitt” müzliszelettel – amelyben több a cukor, mint a simában! –, ez pedig 17 kockacukornyi mennyiséget, 58,6 gramm cukrot, vagyis a napi bevitel kétszeresét jelenti – egy főétkezések közötti kiegészítő étkezésre. Egyébként a nők számára naponta 25 gramm, férfiaknak 37 gramm cukor bevitele ajánlott.

Gyakran hangoztatott nézet, hogy a szervezetnek kell a cukor, mert abból merít energiát, és az agy is cukorral működik! Ez igaz, de nem így – szögezi le Halász Zsuzsa. Az anyagcserénk ugyanis minden bevitt élelmiszert cukorrá alakít át, de egy rendkívül hosszú és bonyolult folyamat végén. Ha ezt a munkát elvesszük tőle, felborul az egész rendszer. „Leginkább úgy tudnám érzékeltetni, hogy az autó is üzemanyaggal megy, amit átalakít a maga módján, miután a tankba töltöttük. Ha egyenesen a motorblokkra tölteném, mi történne? Tönkremenne a szép autónk. Ezt tesszük magunkkal nap mint nap. Autót vehetünk másikat, de testet természetesen nem. Azt meg kell óvnunk az élet végéig” – figyelmeztet a táplálkozási szakértő.

Nass helyett rágózz!
Mindennapjainkban sajnos már alig tudjuk megúszni az étkezések közötti időt valamilyen kiegészítő és persze általában fogászatilag káros étel nélkül, pedig az étkezés és a tisztítás között eltelt idő nagyon lényeges annak érdekében, hogy a prevenció hatékonysága maximális legyen.

A cukornak előnye, jó tulajdonsága nincs. Rögtön a szájban megkezdi romboló munkáját, fogszuvasodást okoz, megbontja a szájüreg PH- értékét, és táplálja a gombákat, baktériumokat. Lefelé haladva ingerli az egész emésztőrendszert, refluxra, fekélyre hajlamosít a savasítás által. A gyomorban lévő káros bélbaktériumokat táplálja, ezzel fenntartja a gyulladást. Rothasztó baktériumok keletkeznek, amely megfigyelhető már csecsemőkorban cukros tea fogyasztását követően. Az erjedés és a vele járó méreganyagok, amellekkel túlterhelt májunk nem tud megküzdeni, károsítják a bélrendszert. A vese is károsodik a sok cukorfogyasztástól. Immunrendszerünket, amely javarészt a bélrendszerben lakik, állandóan leterheli a cukor és a cukor által fenntartott gyulladásos, oxidációs állapot. Csoda, hogy nem tudunk megbirkózni egy egyszerű náthával sem? Hogy állandóan fáradtak vagyunk, úgy érezzük, sosem tudjuk kipihenni magunkat? Fáj minden tagunk, az ízületeink? A cukorral egyszerűen lefárasztod magadat! (Az egészséges cukorpótlókról itt olvashatsz!)

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!