Facebook hozzászólás
218

A D-vitaminhiány veszélyeire figyelmeztetnek az orvosok

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelével a magyarok halandósága 7–10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne. Az élelmiszerek közül a tengeri halak, a csukamájolaj, a tojás, a máj tartalmaz D-vitamint, de ezekből nem eszünk eleget. Tél végére a szervezetünk D-vitaminkészlete kritikus szintre csökken, ráadásul most még a patikákból is hiányoznak a receptre kapható cseppek.

Ha nem megfelelő a D-vitamin szintje a szervezetben, a csontok törékenysége fokozódik, az esések száma megnő, az immunrendszer károsodik, a szív és az érrendszer működése romlik, a depresszióhajlam nagyobb, sőt számos rákos megbetegedés kockázata is fokozódik!

A tengeri halak tartalmaznak D-vitamint

Kétéves korig minden kisgyerek kap D-vitamint az angolkór megelőzése érdekében. Gyermekkorban a csontok fejlődése mellett a megfelelő immunválasz kialakulásához és sok felnőttkorban jelentkező betegség megelőzéséhez is elengedhetetlen a  D-vitamin megfelelő pótlása. De tévhit azt gondolni, hogy felnőttkorban már nincs szükség a kalcium felszívódását segítő hormonszerű anyagra. A magyarok több mint kétharmada szenved D-vitaminhiányban tél végére, ami komoly veszélyforrás, mert a D-vitamin a szervezet egyik legfontosabb hormonjának, a D-hormonnak az előanyaga.

A D-vitaminhiány az egyik legkomolyabb népegészségügyi probléma ma Magyarországon, erre szerették volna az orvosok felhívni a szakmai és laikus közönség figyelmét az immáron másodszor megrendezett D-vitamin-napon, február 21-én.

A D-vitaminhiány civilizációs megbetegedés. Oka a megfelelő mennyiségű UV-B sugárzás hiánya. Ezt jórészt a modern életforma, de a naptól való félelem is magyarázza, ráadásul télen a beeső napsugárzás olyan kevés UV-B sugárzást tartalmaz, hogy az nem elegendő D-vitaminképzésre. A D-vitaminhiány megszüntetése nem étrendi kérdés. A magyar étrend a szükséges mennyiség kevesebb, mint 5 százalékát tartalmazza. A D-vitaminhiány megelőzésére, kezelésére újabb és újabb irányelvek jelennek meg. Magyarországon tizennégy orvos társaság összefogásával közös állásfoglalás született, ami a veszélyeztetett csoportok mellett a szükséges D-vitamin-pótlás mennyiségére is iránymutatást ad korcsoportok szerint, hívja fel a figyelmet a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság közleményében.

A megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitelének fontosságát jól jelzik azok a számítások, melyek szerint a D-vitamin-hiány megszüntetésével a magyarok halandósága 7– 10 százalékkal csökkenne, az átlagéletkor 2-3 évvel nőne. A szükséges D-vitaminérték elérése 26 százalékkal csökkentené a csípőtáji törések, 78 százalékkal a gyermekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség, 35 százalékkal a rákos megbetegedések és jelentős mértékben az influenza kockázatát.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!