Facebook hozzászólás
93

A dinnye

Érik a dinnye! Sokak kedvence, ráadásul egészséges is! De, milyen dinnyét válasszunk? Honnan tudjuk, hogy érett-e? Hogyan hűtsük? S egyáltalán, miért együnk dinnyét?

A gyakorlatban a „népnyelv” kétféle dinnyéről beszél: sárgadinnyéről, és a görögdinnyéről. Pedig – a héj színétől, és mintázatától, valamint a gyümölcs húsának színétől függően több fajta van, amelyek méretben és ízben is különbözőek.

1.) Zöld bélű sárgadinnye

A recézett sárgadinnye és a Kantalup-dinnye keresztezésből „született, Izraelben. A viszonylag kis fajta héja sárgászölden csíkozott, húsa halványzöld, édes aromájú. Ha érett, illata ananászéhoz hasonló.

2.) Kantalup dinnye

A kis recézett sárgadinnye kb. 1 kg-os, sárgás héjú. A gyümölcs világoszöld húsa édes-fűszeres ízű, desszerthez és savanykás salátákhoz is illik. Akkor érett, ha kellemesen friss illatú. Virága helyén nyomásra kissé enged.

3.) Charentais dinnye

Az ínyencek dinnyéje csak kb. 40 dkg-os – ideális adag egy fő számára. Húsa kemény, narancsszínű, az ananászra és a papayára emlékeztet. A gyümölcs édes illatú, virágánál nyomásra kicsit enged.

4.) Cukordinnye

Ez az ovális alakú, sima héjú dinnye a cukordinnyefajtákhoz tartozik. Igen gazdag A-vitaminban. Ha erős az illata, a gyümölcs világos zöldessárga húsának finom-lágy jellege van. Az olasz konyhaművészetből jól ismert „prosciutto con melone” (azaz dinnye szelek, vékonyra szelt pármai sonkába göngyölve) ebből a dinnyéből készül, de durvára őrölt borssal meghintve, vagy marinált garnélarákkal is igazi ínyencség!

5.) Görögdinnye

Körülbelül 95%-os víztartalmával kiváló szomjoltó. Alakja ovális vagy kerek, maggal,vagy anélkül terem. A kisebb példányok 3 kg körüliek, többnyire ezek a legaromásabbak. Ha megkopogtatjuk, enyhén üresen kong. Ha húsát kívájjuk, a félgömb alakú héj bólétálként, gyümölcssaláta tálkájaként mutatós.

6.) Ananászdinnye

Egyre gyakrabban kapható a piacokon. Nevét világítóan sárga húsának köszönheti. Illata pompás, íze mégsem az ananászéra, sokkal inkább a lédús-frissítő görögdinnyéére hasonlít. Legjobban kissé lehűtve élvezhető – ha leheletnyi friss gyömbérrel fűszerezzük, még különlegesebb lesz az íze!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…

Várják a jelentkezőket – legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés…

Csányi Vilmos etológus, Geszti Péter, Litkai Gergely és az ötletgazda, a 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András,…
1 / 3 461

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!