Facebook hozzászólás

A fenyegető UVA sugárzásról

A BASF új generációs UV szűrőit felhasználva, hamarosan egyre több fényvédő és kozmetikai termék nyújt védelmet a mindnyájunkat fenyegető UVA sugarak nemrég felfedezett romboló hatásaival szemben. A leégést okozó UVB sugárnál is veszélyesebb, ugyancsak a napfényben található, alattomos UVA sugárzás észrevétlenül károsítja a bőrt, ráncosodást, pigmentfoltokat, valamint az immunrendszer gyengülését idézve elő. Hatásának mindenhol ki vagyunk téve akár borult időben, félárnyékban, sőt még az ablak mögött is.

Az UVA sugarak a bőrben pusztító szabad gyököket képeznek és meggyorsítják a kötőszövetek természetes lebomlását. Ennek következtében a bőr elveszíti rugalmasságát és természetes nedvességtartalmát, ráncok alakulnak ki, illetve a már meglévő ráncok elmélyülnek. Hatásának mindenhol ki vagyunk téve akár borult időben, félárnyékban, sőt még az ablak mögött is. A veszélyt felismerve az EU Bizottság is megfogalmazta ajánlását a napvédő krémek UVA sugárzással szembeni védőhatásának minimális mértékével kapcsolatban.

A BASF a kihívásra válaszolva új, kozmetikai és fényvédő termékekhez felhasználható kémai és fizikai UV szűrökkel veszi fel a harcot a pusztító UVA sugarakkal szemben. A kémiai UV szűrök, mint amilyen Uvinul A Plus elnyelik az UVA sugárzást, ártalmatlan hővé alakítva azt. Az anyag, nagy fényállóságának köszönhetően hosszú ideig tartó védelmet biztosít. A 25-nél nagyobb fényvédő faktorú készítményekben használt fizikai szűrök, mint kis tükrök a beeső UV sugarakat visszaverik a titán-dioxidból és cinkoxidból származó mikrorészecskék segítségével. Ezeknek az anyagoknak mérete legfeljebb ötezred milliméter, és ezért nem láthatók a bőrön. Az ilyen részecskékből mintegy 400-at kellene egymás mellé helyezni, hogy elérjék egy emberi hajszál vastagságát.

Akár kémiai, akár fizikai módszerekről van szó, a legjobb szűrők és a legmagasabb védőfaktorok sem képesek megakadályozni, hogy az UV sugarak egy része áthatoljon a bőrön. A BASF termékei a károsító hatásoktól is védenek. Nagy aktivitású antioxidánsok megszüntetik a szabad gyököket, így óvva meg a bőrsejteket a károsodásoktól. A kamillából nyert hatóanyagok és a B5 provitamin egyidejűleg gyulladás gátló és bőrápoló hatásúak. Az A vitamin helyreállítja a kötőszövetek UVA sugárzás hatására meggyorsult lebomlását, megindul a sejtek újratermelése, és a ráncok mélysége csökken.

Az öregedést gátló termékek iránti bővülő kereslet miatt a BASF nagy érdeklődésre számít a kozmetikai ipar részéről új generációs UV szűrő családjával kapcsolatban. Az AC Nielsen marketing – információkutató cég 2006 júniusában végzett nemzetközi tanulmánya szerint a bőrápolási termékek nemzetközi piacának 30%-át az öregedést gátló bőrápolók tették ki. Németországban közel 280 millió eurót költöttek öregedést gátló arcápoló termékekre. A lakosság erősödő egészségtudatosságának hatására a közeljövőben egyre nagyobb mértékben fogják alkalmazni az UVA szűrőket a napfényvédő készítményekben, valamint a napi testápolási és a kozmetikai termékekben. A szakértők évi 5 – 6 százalékos növekedést várnak ebben a piaci szegmensben.

Forrás: Basf The Cemical Company

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 145

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!