A laktózérzékenyeknek is kell a tej!
Tejtermék fogyasztása után fellépő hasmenés, puffadás, hasi görcsök – néhány tünet, amely laktózérzékenységre utalhat. Az állapot egyre több embert érint kisebb-nagyobb mértékben, hazánkban az egészséges lakosság közel 15%-a tejcukorérzékeny.
Ha tejes ételek fogyasztása panaszt okoz, akkor mihamarabb vizsgáltassuk ki, hogy a tej melyik összetevője okozza a problémát, ugyanis a tejcukor-érzékenység és tejfehérje-allergia kezelése eltérő – bár a köztudatban gyakran keverik egymással ezt a két kórképet –, ráadásul más betegségek is okozhatnak hasonló tüneteket.
Sok laktózérzékeny kerüli teljes mértékben a tejtermékek fogyasztását, pedig nekik nem szükséges olyan szigorú diétát folytatniuk, mint a tejfehérje-allergiásoknak.
A laktóz – azaz a tejcukor – tejben és egyes tejtermékekben előforduló természetes kettős cukor. Emésztéséhez szükség van egy laktáz nevű enzimre, amely a tejcukrot egyszerű cukrokra bontja le. Előfordulhat, hogy a vékonybélben nem, vagy csak kevés mennyiségű tejcukorbontó enzim termelődik – ebben az esetben az emésztés nem megy végbe tökéletesen, az emésztetlen tejcukor gázképződéshez vezet a vastagbélben. 2 gramm tejcukorból – ennyi van fél deci tejben – közel másfél liter hidrogéngáz képződhet. A hátterében legtöbb esetben a vékonybél nyálkahártyájának károsodása áll. Gyakran tapasztalható csökkent laktáz enzim működés antibiotikum-kúra, bélfertőzés után, illetve társulhat más betegségekhez is, mint például lisztérzékenység vagy Crohn-betegség. Nagyon ritka esetben fordul csak elő a vele született tejcukorérzékenység.
Érdemes megjegyezni, hogy az életkor előrehaladtával egyre kevesebb laktáz enzim termelődik, így nem ritka, hogy felnőttként az embernek fokozatosan csökkentenie kell a tejtermékek fogyasztását.
A diagnosztizálásban legelterjedtebb módszer a hidrogénkilégzési teszt, melynek során laktóz tartalmú folyadék fogyasztását követően a lélegzet hidrogéntartalmát vizsgálják – ennek magas értéke esetén valószínűsíthető a laktózintolerancia.
A tünetek általában a tejcukor tartalmú étel fogyasztása után fél–két órával jelentkeznek.
A gyakori tünetek közé tartozik:
● hasmenés,
● puffadás,
● hányinger, hányás,
● hasi görcsök,
● rossz közérzet,
● migrén.
Nagy egyéni eltérések lehetnek a tejcukorbontó képesség tekintetében. Egyesek nyugodtan megihatnak egy tejeskávét reggel, míg mások már tejjel készült palacsintatészta fogyasztása után szaladnak a mellékhelyiségbe, ezért a diéta szigorúságát mindig ez egyéni toleranciához mérten kell meghatározni – mondja Varga Dóra dietetikus, a Budai Endokrinközpont dietetikusa és az EgészségÁruda munkatársa. Semmiképpen nem ajánlott a tej és a tejtermékek teljes elhagyása az étrendből, hiszen a szervezetünk legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, de a tejben a fehérje, a kálcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor is optimális arányban található meg.
A legtöbb tejcukor-érzékeny nem tolerálja a tejet, számukra megoldás jelenthetnek a tejcukormentes termékek vagy növényi tejek fogyasztása, utóbbiból érdemes mindig kalciummal dúsított változatot vásárolni. Azt, hogy „tejcukormentes”, akkor lehet egy termékre ráírni, ha annak 100 grammjában kevesebb mint 0,1 gramm tejcukor található.
A savanyított tejtermékeket – joghurt, kefír – a legtöbb laktózérzékeny kis mennyiségben jól tolerálja, mivel 20–40%-kal kevesebb tejcukrot tartalmaznak, mint a tej, de ezekből is kapható laktózmentes változat. Túró szintén fogyasztható a legtöbb esetben, ennek tejcukortartalma a savanyított tejtermékekénél is alacsonyabb. Sajtok közül a lágy, friss, nem érlelt sajtok magasabb tejcukor-tartalommal rendelkeznek, míg a kemény, hosszú érlelési idejű sajtok szinte laktózmentesnek mondhatók.
Amint valaki megtudja, hogy laktózérzékeny, felvetődhet benne a gondolat, hogy a vajat. illetve a margarint ki kell-e iktatnia az étrendjéből. A dietetikus szerint egyéni tolerancia függvényében alkalmazásuk megengedett, viszont többfajta, teljesen tejcukormentes készítményt is lehet találni, így ezekről sem szükséges lemondani.
Egy tipp: kapható csepp vagy kapszula formában laktáz enzim, amely lehetővé teszi, hogy bármikor megehessünk egy tejes fagylaltot a kínzó tünetek megjelenés nélkül!
Vigyázzunk viszont a péksüteményekkel, készételekkel, gyógyszerekkel! Bár elsőre sokan nem gondolnák, de a péksüteményekben is előfordulhat laktóz – mind a tésztájukban, mind a töltelékekben –, így aki fogyasztásuk után az említett tüneteket tapasztalja, inkább iktassa ki őket az étrendjéből! Ugyanez a helyzet a készételekkel és a leves- és szószporokkal is, sőt, a gyógyszerek jelentős része hordozóanyagént laktózt tartalmaz, így mielőtt megvásároljuk őket, tájékozódjunk, hogy tartalmaznak-e tejcukrot! (Forrás: Budai Endokrinközpont)
Hozzászólás zárolva.