Facebook hozzászólás

A vérnyomásnak sem tesz jót a hideg

Bár sokáig váratott magára a tartósabb hűvös időjárás, ám ha hinni lehet az előrejelzéseknek, hamarosan beköszönt az igazi késő őszi idő. Ez sajnos nemcsak az ember hangulatát befolyásolja, de sok esetben az egészségét is, hiszen amint hidegebbre fordul odakint, úgy emelkedhet a vérnyomás is. Most az évszakváltás okozta problémákról és a teendőkről lesz szó.

Az időjárás-változást szinte az egész szervezet megérzi, így több átalakulás is végbemegy, hogy a test alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Ilyen például az, hogy a hideg hatására az erek összehúzódnak, aminek következtében a vérnyomás megemelkedik. Hogy mennyivel, az természetesen több tényező függvénye, hiszen hat rá például a pontos kinti hőmérséklet, a kint eltöltött idő, az egyéni tűrőképesség, az általános egészségi állapot és persze az, milyen melegen van az ember felöltözve.

Számít, hogy milyen melegen vagyunk felöltözve – Kép: Pixabay

A hideg vérnyomásemelő hatását bizonyítja többek között az a kutatás, amelynek során a résztvevőket arra kérték, tegyék bele a kezüket hideg (5 Celsius-fokos) vízbe három percre. A vizsgálat végén megállapították, hogy az átlagosan 113/68 Hgmm-es vérnyomás 133/90 Hgmm-re emelkedett.  Látható tehát, hogy a hőmérséklet bizony hatással van az értékekre, ám ez nem azt jelenti, hogy míg vissza nem tér a tavasz és a nyár, addig ki se mozduljunk otthonról, csupán érdemes jobban figyelemmel kísérni a vérnyomást, hiszen könnyen lehet, hogy más kezelésre van szükség ezekben a hónapokban- figyelmeztet dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája.

Vannak további időjárási tényezők is, amelyek befolyásolják a vérnyomást

Baj van a vérnyomásoddal? Ezek lehetnek a lelki okai!
Vérünk egy cseppjében egész egyéniségünk, temperamentumunk foka és módja benne van. Ha a vérnyomásunk a normálistól eltérő vagy ingadozik, az mindig a lelkünkről is üzen. Hasonló a helyzet a vérszegénységgel is. Lássuk az okokat!
  • szélerősség,
  • légnyomásváltozás,
  • páratartalom.

Hogy a hidegben se kússzon 140/90 Hgmm fölé a vérnyomása, érdemes odafigyelni az életmódunkra, hiszen ha betartunk néhány szabályt, akkor elkerülhető a probléma. Az egyik legfontosabb a szabad levegőn való rendszeres kardió testmozgás, hiszen így nemcsak az izomzat fejlődik, hanem az erek is megedződnek, ráadásul ezáltal csökken a stressz, és a közérzet is javul. Érdemes továbbá a sószegény, ám vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra is nagy figyelmet fordítani, valamint arra, hogy fogyasszunk napi 2-3 liter vizet még akkor is, ha kint már nincs kánikula!

Ha valaki már diagnosztizált hipertóniás, akkor még nagyobb figyelmet kell szentelnie a rendszeres vérnyomásmérésnek, ugyanis könnyen lehet, hogy a megemelkedett értékek miatt más gyógyszerre vagy más dózisra van szüksége. Természetesen a váltást csak és kizárólag orvosi javallatra teheti meg, így amint beköszönt a rossz idő, célszerű 24 órás vérnyomásmérést kérni, hogy nyomon lehessen követni az értékek ingadozását, nagy segítséget nyújtva ezzel a megfelelő gyógyszeradag meghatározásában.

Dr. Kapocsi Judit hozzátette, hogy bár sokaknál megfigyelhető a nyár elmúltával vérnyomás-emelkedés, ez nem jelentkezik mindenkinél, sőt, vannak esetek, amikor hidegben alacsonyabb értékeket lehet mérni. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy rossz időben nem csupán a kinti hőmérséklet a ludas a magasabb vérnyomásban, hanem a sokszor ezzel járó kevesebb mozgás és egészségtelenebb étkezés is. (Forrás: Trombózisközpont)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

A 30 fok még csak a kezdet!

Az elmúlt hétvégén ismét kánikulai napokban volt részünk, hétfőre azonban országosan visszaestek néhány fokot a…

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…
1 / 1 487

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!