Facebook hozzászólás
173

Ásványvíz- Veszély a palackból?

A kereskedelemben kapható ásványvíz nem feltétlenül egészséges. A nijmegeni egyetem munkacsoportja 68 különböző ásványvizet vizsgált meg 9 európai és 7 nem európai országból baktériumok és gombák okozta tisztátlanságokra.

 12 ásványvízminta származott Norvégiából, 13 Franciaországból, 11 Olaszországból, 6 Görögországból, 3 Németországból és Ausztriából, 4 Törökországból. Minden palack az elemzés előtt rendesen be volt zárva. Baktériumkultúrákat vizsgáltak, molekuláris diagnosztikával gombakimutatásokat végeztek és bizonyos antigénekre tesztelték.

A minták 40%-ánál állapítottak meg tisztátlanságokat vagy baktériumokkal (37%) vagy gombákkal (4%). A 21 palackból a következő kultúrák nőttek ki: koaguláz-negatív stafilokokkuszok (8), Gram-negatív kórokozók (10), Gram-pozitív kórokozók (9). Legionellákat 6 mintában állapítottak meg. Három palackban találtak élesztőgombát, amint azt a 44. Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy konferencián közölték.

A tanulmány azt mutatja, hogy a palackokban árult ásványvíz nem feltétlenül biztos és tiszta. Akkor is, ha az egészségesek alig lehetnek veszélyeztetve a tisztátlanságok révén, a legyengült immunredszerű betegek számára a kontaminált ásványvízfogyasztás fokozott infekciókockázatot jelent. Mivel a vezetékes víz sem aggodalommentes a kórházakban, a betegeknek csak frissen forralt vizet kellene kapniuk vagy még inkább forró teát.

forrás:Medical Tribune, 2004,37,50,5. és OALI



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!