Ásványvíz- Veszély a palackból?
A kereskedelemben kapható ásványvíz nem feltétlenül egészséges. A nijmegeni egyetem munkacsoportja 68 különböző ásványvizet vizsgált meg 9 európai és 7 nem európai országból baktériumok és gombák okozta tisztátlanságokra.
12 ásványvízminta származott Norvégiából, 13 Franciaországból, 11 Olaszországból, 6 Görögországból, 3 Németországból és Ausztriából, 4 Törökországból. Minden palack az elemzés előtt rendesen be volt zárva. Baktériumkultúrákat vizsgáltak, molekuláris diagnosztikával gombakimutatásokat végeztek és bizonyos antigénekre tesztelték.
A minták 40%-ánál állapítottak meg tisztátlanságokat vagy baktériumokkal (37%) vagy gombákkal (4%). A 21 palackból a következő kultúrák nőttek ki: koaguláz-negatív stafilokokkuszok (8), Gram-negatív kórokozók (10), Gram-pozitív kórokozók (9). Legionellákat 6 mintában állapítottak meg. Három palackban találtak élesztőgombát, amint azt a 44. Interscience Conference on Antimicrobial Agents and Chemotherapy konferencián közölték.
A tanulmány azt mutatja, hogy a palackokban árult ásványvíz nem feltétlenül biztos és tiszta. Akkor is, ha az egészségesek alig lehetnek veszélyeztetve a tisztátlanságok révén, a legyengült immunredszerű betegek számára a kontaminált ásványvízfogyasztás fokozott infekciókockázatot jelent. Mivel a vezetékes víz sem aggodalommentes a kórházakban, a betegeknek csak frissen forralt vizet kellene kapniuk vagy még inkább forró teát.
forrás:Medical Tribune, 2004,37,50,5. és OALI
Hozzászólás zárolva.