Borzasztó, hogy mennyire nem törődünk magunkkal
Sokan egyáltalán nem tartunk ebédszünetet, hanem a munkaasztalunk mellett dolgozva kapunk be valamit, tízórai vagy uzsonna szinte szóba sem jön. Napit ötszöri étkezés… Persze, tudjuk, hogy az lenne a jó, de ehelyett inkább vedeljük a kávét. Ezzel szembesít most bennünket egy felmérés.
Nem szempont a munkahelyünkön (sem) az egészséges étkezés – erre mutatott rá a Profession.hu „Munkahelyi étkezési szokások” című reprezentatív felmérése. Eszerint csupán a munkavállalók egyharmada szokott a munkahelyén tízóraizni vagy uzsonnázni, napi ötször pedig hatból egy dolgozó étkezik. Ugyancsak aggasztó adat, hogy az irodai dolgozók 40 százaléka egyáltalán nem tart ebédszünetet, hanem asztal előtt ülve, munka közben ebédel. Erre különösen a 30 feletti korosztály tagjai (42 százalékuk) és a nők hajlamosak: a férfiakhoz képest 7 százalékkal nagyobb arányban ebédelnek és dolgoznak párhuzamosan. Ehhez járul hozzá, hogy a magyar munkavállalók közül azok, akik egyáltalán ebédelnek, majd 80 százalékuk otthonról hozza az ebédjét. Mindössze a dolgozók 6 százaléka eszik ebédidőben vendéglátóhelyen, munkahelyi menzán, ami némi mozgást, kikapcsolódást és feltöltődést jelenthet.
A reprezentatív eredményeket a Gfk 2012-ben végzett kutatása is alátámasztja: csupán minden tizedik magyar figyel arra, hogy egészségesen táplálkozzon. A felnőtt lakosság 29 százaléka rendszertelenül eszik, és 42 százalékuk egyáltalán nem figyel arra, hogyan hat a testsúlyára és a közérzetére az elfogyasztott étel. A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezett dolgozók 73 százaléka rendszeresen iszik kávét a munkahelyén, kétharmaduk azonban nem többet napi 1-3 csészénél. A férfiak 11 százaléka naponta 4 vagy több alkalommal kávézik, míg a nők csupán 7 százaléka esik ebbe a kategóriába. A másodállásban dolgozók (megközelítőleg 14 százalék) napi több mint 4 kávéval tartja ébren magát.
Hozzászólás zárolva.