Facebook hozzászólás
231

Egyre több gyermek ételallergiás! Mire ügyeljünk?

Az óvodába, iskolába kerülő ételallergiás gyermekek étkeztetése külön figyelmet igényel. Mire ügyeljen a szülő, ha a gyermek speciális igényei miatt a menza nem jelent megoldást?

Egyre több gyermeket érint
Az ételallergiások száma gyermekek körében a legmagasabb, megközelítőleg 6-7 százalék. A legismertebb allergén a tej, tojás, szója, hal, eper és mogyoró. Az ételallergia egyetlen kezelési módja a kizárásos diéta, vagyis a betegnek tartózkodnia kell az allergén összetevőket tartalmazó ételek fogyasztásától. Az ételallergiás gyermekek ellátása speciális gondoskodást igényel a szülő részéről – magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gyermekgasztroenterológusa. Ez a 3 év alattiak esetében nem jelent problémát, hiszen az otthoni környezetben, az édesanya többnyire külön főz az ételallergiás gyermek részére, illetve odafigyel az elfogyasztandó ételek összetevőire. A nehézséget az jelenti, ha a gyermek közösségbe, óvodába kerül, ahol nem biztosított a speciális igényeknek megfelelő étkeztetés.

Közös gondoskodás
Az óvodák, iskolák többsége nincs felkészülve a speciális táplálkozási igényű gyermekek ellátására. A szülők ezért többségében a hét elején áttanulmányozzák a heti étlapot és szükség esetén külön készítik el az aznapi fogásokat. A gyermekek számára is az a legjobb megoldás, ha szülői segítséggel ők is az étlapon szereplő – például gluténmentes liszt, laktózmentes tej, vagy más allergénmentes összetevők felhasználásával készült – ételt fogyaszthatják, mint társaik –tette hozzá a doktornő. Így sem állhatunk azonban a gyermek mellett a nap minden percében, ezért fontos, hogy a szülő azt a tudást, amit az évek alatt összegyűjtött a gyermek étkezéséről, az ételallergiáról, megossza környezetével, a gyermeket napközben gondozó óvónőkkel, tanítókkal. Fontos, hogy életkorának megfelelően a gyermeket is tanítsuk meg arra, hogy melyek azok az ételek, amelyek fogyasztását kerülnie kell.

Összetevők
Fontos, hogy főzés során és az uzsonnára csomagolt ételeknél olyan termékeket válasszunk, amelyeket a gyermek biztonsággal fogyaszthat. Az Egyesült Államokban 2006 óta előírás, hogy az akár csak nyomokban fellelhető allergéneket is egyértelműen fel kell tüntetni a termékek csomagolásán. Az Európai Unió országaiban a 2003-ban kiadott, majd 2007-ben módosított Annex IIIa írja elő, hogy mely allergén összetevőket köteles a gyártó a terméken feltüntetni. Vásárlás előtt tanulmányozzuk tehát az összetevők felsorolását és ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a gyermek biztonsággal fogyaszthatja az adott készítményt, inkább ne vegyük meg. Előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszerek összetevői időnként megújulnak, a csomagoláson lévő címkét ezért mindig olvassuk el.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!