Facebook hozzászólás

Éjszakai köhögés? Komoly okai is lehetnek!

Nincs idegesítőbb dolog, mint amikor legmélyebb álmunkat eget verő, velőt rázó köhögés zavarja meg. Mi halkan átkozódunk, a mellettünk alvó pedig majdnem megfullad a sokszor percekig tartó rohamtól. Nem szabad azonban elbagatellizálni a dolgot, mert komoly betegséget is jelezhet!

A köhögés során a légutak a bennük levő gyulladásos váladéktól, oda került idegen anyagoktól, portól, gázoktól igyekeznek megszabadulni, ezért a köhögés gyakran jelentkezik légúti fertőzések kísérő tüneteként. Előfordul akár a fertőzés lezajlását követő hetekben is, de bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, tüdőrák vagy asztma kezdeti tünete is lehet, így jelentőségét semmiképp sem szabad lebecsülni. Elhúzódó köhögéses panaszokkal – vagy ha egyéb tünet, például magas láz társul mellé – mindenképp forduljunk orvoshoz, a kezelés ezután a diagnózis függvényében folytatódhat.

A gyógyteák hatékony segítséget jelentenek – Kép: Pixabay

Az éjszaka jelentkező köhögést reflux is okozhatja: fekvő helyzetben a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő. Légúti fertőzés, krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás: az orrváladék a garat felé távozik, ezáltal köhögésre ingerli a beteget. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögésnél mérlegelni kell az allergia lehetőségét is, ilyen esetben leggyakrabban házi poratka vagy a lakásban tartott háziállat által okozott tünetekre gondolunk – mondja dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa.

Az elhúzódó köhögés az asztma első tünete is lehet, ezért vizsgálatokkal ezt is érdemes kizárni. ACE-gátlók – vérnyomáscsökkentők egy csoportja – szedése is okozhatja a panaszokat, ilyen esetben érdemes a kezelőorvossal konzultálni a gyógyszer cseréjéről. Ezen kívül a dohányzás – akár passzív formában is – hozzájárulhat a tünetek megjelenéséhez.

Veszélyt jelent a száraz orr!
A száraz orrnyálkahártya minden lélegzetvételnél feszítő érzése nemcsak kellemetlen, de számos egészségügyi problémához is vezethet: gyakori orrvérzés jelentkezhet, a betegek fogékonyabbá válhatnak a fertőzésekre.

Az éjszaka jelentkező köhögést megszűnését – a szakorvos által javasolt gyógykezelés mellett – segíthetjük még az ágy fejrészének megemelésével is. Gyakori kiváltó ok lehet a fűtési szezonban jellemző száraz szobalevegő, melynek ellensúlyozására fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. Ha a köhögést valóban a száraz levegő okozza, érdemes párásító készüléket beszerezni. A lakás levegőjének ideális páratartalma 40–60 százalék között mozog. Ennél magasabb páratartalom nem egészséges, a penészgomba és a házi poratka elszaporodásához is kedvező életfeltételeket teremt. Alváshoz ideális, ha a szoba hőmérséklete nem magasabb 20 Celsius-foknál.

Hátsó garatfali csorgás esetén hasznos lehet sós vizes orrmosó használata az e célra kifejlesztett termékkel, melynek segítségével az orrüregek átmoshatók, a gyógyulás folyamata felgyorsítható. A rég bevált praktikákról se feledkezzünk el, a mézes gyömbér-, kakukkfű-, hársfatea vagy köhögés elleni cukor is hatékony segítség lehet. A sós vízzel történő gargalizálás úgyszintén, ami a betegek többségénél nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására.

www.tudokozpont.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ki fogunk tikkadni ettől a hőhullámtól!

Egész héten nem lesz vége a már lassan egy hete tartó kánikulának, sőt! A nagy meleg a hétvégéig kissé még…

Akár napszúrást is kaphatunk a melegben!

A hétvégi kánikula nemcsak, hogy tovább folytatódik a következő napokban, hanem még fokozódik is! Egész héten marad…
1 / 1 485

PÁRKAPCSOLAT

Dúl a szerelem a szállodákban

Minden harmadik szerelmespár elutazik Valentin-nap alkalmából. Az ismert internetes szállásfoglalással foglalkozó cég felmérése szerint az ünnepről a férfi elsőre az ajándék beszerzésére és a szexre…
1 / 210

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!