Facebook hozzászólás

Eltűnt vitaminok nyomában

A lombik, mint utolsó mentsvár a családalapításra sajnos egyre több pár esetében bizonyul az egyetlen lehetőségnek. De a lombikprogramban való részvétel − bár jó esetben megtermékenyített petesejtet eredményez −, a nő szervezetét nem készíti fel a gyermek kihordására. A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Nem elég, ha megtermékenyül?

Természetes megtermékenyülés esetében sem lehet biztosra mondani azt, hogy a nő szervezete készen áll a baba kihordására. Sajnos napjainkban az életmódunk és a táplálkozási szokásaink azt eredményezik, hogy az emberiség jelentős része tápanyaghiánnyal küzd. Ez azonban nem egy látványos, könnyen felismerhető állapot.

Zöldségeket evő csinos lány, Kép: cukorbetegközpont
Kép: Cukorbetegközpont

A szervezet a tápanyagok hiányát nagyon hosszan képes kompenzálni, többek között azzal, hogy leállít, vagy kevésbé eredményesen „üzemeltet” bizonyos funkciókat. Ilyen lehet például az emésztés lelassulása, a koncentrációs képesség csökkenése, de ide sorolható a meddőség kialakulása is. A meglévő tápanyagokkal a szervezet ugyanis elsősorban azokat a funkciókat tartja tökéletes állapotban, melyek az életben maradáshoz elengedhetetlenek – és a fent felsoroltak bizony mellőzhetőek.

A lombikprogram lehetőséget ad arra, hogy egy párnak akkor is lehessen megtermékenyült petesejtje, ha arra természetes úton nem volt lehetőségük. Így kiküszöbölhető például egy spermatermelési probléma, egy inzulinrezisztencia, vagy egy PCOS jelentette akadály, de a tápanyaghiány nem.

Segítség! Székrekedésem van
Sok olyan kellemetlen tünettel kénytelenek szembenézni a kismamák, amikről szívesen lemondanának. A reggeli rosszullétek és a hányinger elmúlnak, azonban az aranyér akár az egész várandósság alatt, és utána is gondokat okozhat. Tenni lehet, és kell is ellene, hiszen a már kialakult gondot most is sokkal nehezebb kezelni, mint megelőzni annak létrejöttét! Dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít a gondon nekünk és a ratkotunde.hu-nak.

Mit okozhat?

A tápanyaghiányos állapot több összetevőből áll. A mozgás hiánya, valamint a táplálkozás ezek között kiemelt jelentőségű. Azonban ahhoz, hogy a táplálkozás szerepét megértsük, beszélni kell az étkezési kultúráról is. Azok a nők, akik vágynak a babára, az étkezésükre is jobban figyelnek, több zöldséget és gyümölcsöt esznek. Ez azonban a legtöbb esetben nem elég.

A tömegtermelés, a vegyszerezés és a félkész ételek, valamint természetesen a fast food fogyasztása mind azt eredményezi, hogy bár megfelelő mennyiséget eszünk, az ételek vitamin, nyomelem és ásványi adag tartalma mégsem elegendő. Ez azért van, mert élelmiszereink beltartalma az utóbbi 50 évben jelentősen csökkent, így a régi ajánlások, melyekkel nagyanyáink gond nélkül fedezték a várandósság alatt megnövekedett igényeket, ma már a legtöbb esetben nem elegendőek.

A tápanyaghiányos állapot pedig gátolhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását, sorozatos vetéléshez, koraszüléshez vezethet – csupán azért, mert a szervezet egyszerűen nem képes elegendő tápanyagot átcsoportosítani a magzat kihordásának folyamatára. A tápanyagok pótlása tehát kiemelt jelentőségű mind a teherbe esés, mind pedig a terhesség kihordása szempontjából és a szoptatás folyamán is – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Éppen ezért nem véletlen, hogy a szakemberek jelentős többsége ma már várandósvitamint javasol a terhesség alatt, hogy a megnövekedett vitamin, nyomelem és ásványi anyag szükségletet fedezni lehessen.

Zöldséges kosár, Kép: Vegetariánus Fesztivál
Zöldséges kosár, Kép: Vegetariánus Fesztivál

Szerves vegyületek a jobb hasznosulásért

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyes vegyületek hasznosulása lényegesen jobb abban az esetben, ha azok biológiailag aktív, szerves kötési formában vannak jelen.

A készítmények között érdemes ilyen kötési formákkal (pl.:cink-citrát; réz-glükonát) rendelkezőt keresni, mely emellett komplex is kell hogy legyen, hiszen az egyes összetevők segítik mások felszívódását.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a terhesség három trimeszterének eltérő tápanyagigénye van, vagyis a kiválasztott készítménynek ki kell szolgálnia a három eltérő igényrendszert, méghozzá a lehető legtökéletesebb módon.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Visszatér a strandidő, jönnek a rosszullétek!

A tartósabb lehűlést hozó hidegfrontot követően csak lassan zajlik a melegedés, ráadásul most meg is torpant a…

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…
1 / 1 487

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!