Facebook hozzászólás
2 399

Emésztést serkentő gyógynövények. Nézd meg!

A böjt utáni evés-ivással bizony alaposan megterheljük gyomrunkat és bélrendszerünket.  Ha emellett még keveset is mozgunk, rostszegényen táplálkozunk, és állandóan stresszelünk, akkor szinte biztos, hogy állandó emésztési problémáink lesznek. Ezek orvoslására ajánlunk most egyszerű, természetes módszereket és növényeket!

Ahogy a legtöbb betegség kezelésénél, az emésztési zavarok megoldásánál is egyre többen szeretnének mellékhatásoktól mentes, egyszerű módszereket alkalmazni. A népgyógyászati tapasztalatok alapján ismert gyógynövények még most is a fitoterápia fő gerincét alkotják. Persze a tudományos kutatások fejlődésével egyre magasabb elvárásoknak kell megfelelniük a növényi alapanyagú készítményeknek is.

A gyógynövények mindegyike sokféle hatóanyagot tartalmaz. Ezek együtt sokkal komplexebb hatást képesek kiváltani, mint külön-külön, hiszen az egyes komponensek támogatják is egymás hatását, felszívódását. Ráadásul néhány gyógynövény kombináltan még többféle panasz hatékonyabb megoldását teszi lehetővé.

Kamilla

Kamilla. Legfőbb hatása a gyulladáscsökkentés, bár illóolajai a gyomornedv-elválasztást és a gyomor ürülését is szabályozzák. Mivel javítja az epeelfolyását, serkenti az emésztést, és így csökkenti a teltségérzetet, puffadást. Kitűnő görcsoldó, különösen gyomor- és nyombélfekély, valamint epegörcs enyhítésére javasolt. Baktérium- és gombaellenes hatása is ismeretes.

Borsmenta és ánizs. Fő hatóanyagaikat a levél és a mag éteres olajából nyerik. Nagyon jó görcsoldók, és baktériumölő, azaz fertőtlenítő hatásúak. A kamillához hasonlóan serkentik az epeürülést, oldják a puffadást.

Citromfű és orbáncfű. Mindkettő oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, és ezzel enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat. Ezenkívül gyulladáscsökkentő és hámregeneráló hatásuk is van.

Édeskömény. Javítja a gyomorsav- és az epetermelést, görcsoldó és szélhajtó. Ezenkívül enyhe antibakteriális hatása is van.

Aloe

Aloe. Kitűnő hashajtó, mert az elektrolit- és vízvisszaszívást gátolja, a bélmozgást és a nyákelválasztást gyorsítja. Az emésztést is segíti, ezenkívül étvágyjavító és roboráló hatású is.

Ezerjófű. Tökéletes étvágyjavító, epehajtó és emésztésjavító. Intenzív kesernyés íze miatt csak mértékkel célszerű teánkhoz keverni.

Fehérüröm. Mivel elég keserű, ez is nagyon jó étvágyjavító és epehajtó (epehólyag-gyulladásban hatásos kiegészítő gyulladáscsökkentő). Serkenti az emésztést, csökkenti a bélgázképződési hajlamot. Féreghajtó hatása miatt hatásos kiegészítője lehet a gyógyszeres és immunerősítő kezelésnek. Mellékhatás: nagyon nagy adagban átmeneti tudatzavart, érzékcsalódást és fejfájást idézhet elő (magas tujontartalma miatt!).

Keserű narancshéj. Mint minden keserű anyag, ez is hatásos étvágyjavító, gyomornedv-elválasztást serkentő és enyhe görcsoldó hatású.

Tárnics. Fokozza a nyálelválasztást és a gyomorsav-termelést, serkenti az emésztést, kitűnő epehajtó, ezenkívül meglepően jó növényi antibiotikum, azaz gyulladáscsökkentő. Általános roboráló hatását különösen a leromlott étvágyú, emésztési panaszokkal küszködő betegek becsülik nagyra.

Fahéj

Fahéj. A közismert fűszernövényről talán kevesen tudják, hogy emésztésserkentő, baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik. Nagy adagban szapora szívműködést válthat ki, ezért az arra hajlamosok inkább csak ízesítőként, kisebb porcióban használják!

Kálmosgyökér. Szintén étvágyjavító, emésztésserkentő, de szabályozza a gyomorsavtermelést is, hatásos görcsoldó és hámregeneráló (fekélyeseknek különösen jó!).

Szegfűszeg. Étvágyjavító, roboráló, emellett erélyes antiszeptikus, dezinficiens (fertőtlenítő), ezért szájűri gyulladások kezelésére is kitűnő. Mivel jó helyi érzéstelenítő, a gyomorfekélyesek teájához is tehetünk belőle.

Szerecsendió. A levesek, sütemények ízesítésére használatos fűszer emésztésserkentő, ízjavító, szélhajtó, és az emésztőszervek sima izomzatát tonizálja. Mivel nagyobb adagban hallucinogén, és spontán abortuszt válthat ki, csak kisebb mennyiségben ajánlott a használata.

Kurkuma. Nem véletlenül kerül ez sem ételeinkbe, hiszen jó étvágyjavító, emésztésserkentő, szabályozza a gyomorsavtermelést, valamint epehajtó is.

Angelikagyökér. Fokozza a gyomornedv és a hasnyálmirigy elválasztását, javítja az étvágyat, szélhajtó, görcsoldó és antibakteriális hatású. Fokozza a petyhüdt gyomor-, bélizmok tónusát, és serkenti az epeürülést.

A máriatövismag. Elsősorban a máj- és epebetegek számára javasolt a használata: hatóanyagai védik a májsejteket, elősegítik azok regenerálódását, és serkentik az epeürülést is.

Az eddigekből (3-4 félét kombinálva) készíthetünk teát is, ha azonban erélyesebb és gyorsabb hatást szeretnénk, célszerű a belőlük készült készítmények kúraszerű használata!

Articsóka

Articsóka. Májvédő, epehajtó és vérzsírcsökkentő, ezért különösen alkalmas epebetegséggel és magas vérzsírokkal küszködőknek.

Lenmag. Folyadék hatására megduzzad, ezzel fokozódik a bélben a nyomás, így intenzívebb székletürítési reflexet vált ki. A felületén keletkező nyákréteg megköti a felesleg zsírok, zsírsavak, epesavak és szénhidrátok, valamint a szervezet számára káros idegen anyagok jó részét is. Ezért csökkenti a vércukorszintet, a vérzsírokat, és elősegíti a szervezet salakanyag-kiválasztását. Főétkezések előtt 2-3 teáskanálnyit fogyasszunk el legalább 2-3 deci folyadékkal együtt.

Aszalt gyümölcsök. Jó lehet az előző este beáztatott aszalt szilva, füge vagy barack is (2-3 darab). Ezek a lenmaghoz hasonló módon hatnak.

Savanyúkáposzta-lé. A sótlan, tejsavas erjesztéssel készített, hígított savanyúkáposzta-lé – de más frissen préselt zöldségek és gyümölcsök leve is! – reggel éhgyomorra elfogyasztva alaposan megdolgoztatja az emésztőszerveket, ráadásul serkenti az emésztőnedv termelést is, tehát előkészíti a gyomrot a reggeli feldolgozására.

Frissen préselt káposzta- és sárgarépalé. A káposzta elsősorban sok U-vitamint tartalmaz, a sárgarépában pedig rengeteg a béta-karotin. Ezek mindegyike nagyon fontos szerepet játszik a nyálkahártyák védelmében és regenerálásában. Töményen soha ne fogyasszuk őket, legfeljebb csak 1-2 kortyot, ugyanis így irritálják a gyomorfalat!
Préseljünk vagy centrifugáljunk ki 2 deci levet, hígítsuk fel legalább fele-fele arányban, és fél óra alatt lassan kortyolgatva fogyasszuk el az oldatot. Ha nincs idő erre, vagy inkább biozöldségekből készült vegyszer- és tartósítószer-mentes levet szeretnénk, ilyenek a reformboltokban és gyógyszertárakban már készen kaphatók.

Fekete retek. Különösen intenzív epehajtó és emésztőnedv-termelést serkentő hatású. Mivel gyorsítja a gyomor- és bélműködést is, elősegíti a székletürítést. Baktériumölő hatásának köszönhetően felgyorsítja a bélfertőzések és -gyulladások gyógyulását.
A frissen préselt levet itt se használjuk soha töményen; kúraszerűen napi 0,5–1 decit fogyasszunk el, és 1-2 hét után iktassunk be szünetet. Figyelem! Érzékeny gyomrúak csak óvatosan alkalmazzák, vagy a belőle készült kivonatot használják.

Illóolajok. Különösen a mentolos, kámforos illóolajoknak van emésztést aktiváló, epehajtó hatásuk. Kevéstől -– nem rendszeresen! – még a gyomorégéssel küszködőknek sem kell félniük.
2 deci vízbe csepegtessünk 2-3 cseppet az adott illóolajból, keverjünk hozzá 1 kávéskanál mézet, és étkezés előtt apránként kortyolgassuk el. A komplex illóolaj-tartalmú készítmények szükség szerinti vagy 3-4 hetes kúraszerű felhasználása is megkönnyítheti emésztésünket.

Illatok és gyógynövények
Ha idegesek, nyugtalanok vagyunk, ha nem tudunk elaludni, vegyünk este egy forró fürdőt, amelyhez szárított levendulából, valeriánából, citromfűből vagy citronellából készített főzetet öntünk, vagy e növények valamelyikéből kivont aromaolajból – esetleg gerániumból, ilang-ilangból, muskotályos zsályából – cseppentünk pár cseppet a vízbe!

Forrás: balaicza.hu; képek: Pixabay



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!