Gyomorégés ellen: rágógumi?
Az étkezések utáni rágózás során fokozódik a nyál termelődése, ami a gyomorégés megelőzésében nyújt segítséget – derült ki a Britain’s St Thomas’ Hospital orvosainak vizsgálataiból.
A gyomorégés, puffadás természetes ellenszerei
A gyomor- és bélrendszerben tapasztalható diszkomfort érzés, a gyomorégés, telítettség, puffadás ellen számtalan recept nélküli készítmény kínál megoldást. A kellemetlen panaszok azonban természetes módon is enyhíthetőek. Dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológusának segítségével utána jártunk mi az, ami valóban hatásos lehet.
Borsmenta a görcsök ellen
A Canada’s McMaster University kutatói szerint a borsmentából készült teafőzet segít megelőzni a gyomorgörcsök és puffadás kialakulását. Étkezés előtt fél órával fogyasztva segítségével elkerülhetők a diszpepszia tünetei is: a felhasi fájdalom és a telítettség érzet.
A szakértő véleménye: Több gyógynövény, így a borsmenta is valóban kedvezően befolyásolja a gyomor-bélrendszeri panaszokat. Fontos azonban, hogy hosszabb ideje tartó tünetek esetén mindenképp szakorvosi vizsgálat javasolt, hiszen a háttérben súlyosabb elváltozások is állhatnak, melyek kezeléséhez a természetes gyógymódok nem nyújtanak megoldást.
Almaecet a jobb emésztésért
A nehéz ételek fogyasztását követően jelentkező telítettség érzet csökkenthető, ha étkezés előtt egy teáskanál almaecetet fél pohár vízben elkeverve kortyolgatunk. Az almaecet olyan hasznos összetevőket – almasav és borkő – tartalmaz, amelyek az emésztés folyamatát felgyorsítják.
A szakértő véleménye: Alacsony gyomorsavtartalom mellett az almaecet és egyéb enyhén/erősebben savas dolgok természetesen javítják az emésztést. Azonban akinek gyomorégése van, vagyis magasabb gyomorsav esetén az almaecet csak felerősíti a panaszokat, így fogyasztása ez esetben kerülendő.
Vacsora 30 perc alatt
A puffadásos tünetek megelőzhetők, ha elegendő időt szánunk a főétkezésekre. A Charleston’s Medical University kutatói által készített felmérés szerint, aki legalább fél órát szán a vacsora elfogyasztására, 32 százalékkal csökkenti az étkezések után jelentkező puffadás, gyomorégés előfordulásának esélyét.
A szakértő véleménye: Az étkezésekre szánt idő mellett fontos még a nyugodt környezet, amelyben az ételek elfogyasztása történik. A televízió előtt étkezők ugyanis rendszerint hajlamosabbak rá, hogy gyorsabban, a szükségesnél nagyobb mennyiséget fogyasszanak el egy-egy étkezés alkalmával.
Hozzászólás zárolva.