>
Facebook hozzászólás

VIGYÁZZ, HA KISMAMA VAGY!

Hashimotóval sem lehet jód a terhességgel!

A pajzsmirigy zavarai az egész életre képesek rányomni a bélyegüket. Nagy szerencsénkre ezen ma már az orvostudomány viszonylag könnyen tud segíteni, de ez nem jelenti azt, hogy nekünk ne kellene figyelni az apró részletekre, különösen akkor, ha egy másik életet hordunk a szívünk alatt – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos.

Hashimoto

Azt ma már nagyon sokan tudják, hogy ha túlműködik a pajzsmirigyük, akkor kerülni kell a plusz jód bevitelét mind a só, mind a várandósvitamin, és bármilyen más készítmény esetében is. Az alulműködés azonban más tészta, vagyis csak részben. Ilyenkor is van ugyanis olyan állapot, melyben a plusz jód bevitelét kerülni kell.

A Hashimoto betegség egy autoimmun pajzsmirigygyulladás, mely a leggyakoribb az ilyen típusú betegségek közül. A test ilyenkor ellenanyagot kezd termelni a saját pajzsmirigye ellen, így szép lassan teljesen elpusztítja azt. Ennek okán kezdetben a betegség fokozott hormonkibocsátással jár, vagyis olyan tüneteket mutat, mint a túlműködés. Később azonban az alulműködés jelei kerülnek túlsúlyba, végül pedig a beteg minden esetben gyógyszeres kezelésre szorul.

falusi

Őszi terhesség, Kép: hippopx
Kép: hippopx

Miért baj?

− A pajzsmirigy megbetegedései a szerv hormontermelésére is hatással vannak. Az itt termelődő T4 és T3 hormonok pedig széles hatással rendelkeznek az egész szervezetben – kezdve az anyagcserétől, a szaporodáson keresztül egészen a növekedésig − mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. A pajzsmirigy nem megfelelő működése éppen ezért sajnos könnyen válthat ki meddőséget is. Ez azonban a megfelelő gyógyszerezéssel kezelhető.

Ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja a kismamáknak, hogy szedjenek várandósvitamint, hogy a szervezet képes legyen megbirkózni az extra terheléssel, amit a babavárás jelent. A tápanyagbevitel esetében a készítmények túlnyomó többsége tartalmaz jódot is, hiszen a magzat egészséges fejlődésének elengedhetetlen kelléke ez az anyag.

A pajzsmirigy megbetegedései azonban sokszor felül írjak a lehetőségeket. Bár a kismama és a magzat egészsége szempontjából is fontos a tápanyagpótlás, figyelni kell arra, hogy mit igényel a szervezet. Ahogyan nagyon fontos, hogy szerves kötésű, biológiailag aktív anyagok kerüljenek a szervezetbe – ezek praktikusan a citrát és glükonát kötések, és így a felszívódás akár 80%-kal is jobb -, úgy kiemelten fontos az is, hogy csak akkor vigyünk be plusz jódot a szervezetbe, ha ezzel nem ártunk.

Terhesvitamin

Nagyon sok tévhit kering a köztudatban a különböző támogató szerekkel kapcsolatban. A terhesvitaminok egyik leginkább elterjedt – úgymond – mellékhatása sok ember szerint az, hogy a többlet tápanyag bizony hatalmas babákat eredményez. Hogy ebből a hiedelemből mi az, ami igaz, arról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász beszélt a ratkotunde.hu-nak.

A Hashimoto esetében a jód bevitele gyulladást generál, illetve fokozza az autoimmun betegséget. A kismama a hormonellátást – mely a babának is kell – gyógyszer formájában kapja, ennek adagolását pedig precízen állítják be. A pluszban bevitt jód azonban a rendszert felborítja, így ilyen betegség esetében mindenképpen olyan várandósvitamint kell választani, mely nemcsak megfelelően tagolt, hanem jódmentes formában is elérhető. Így a kellő tápanyagpótlás is megvalósítható, és a jód sem okoz majd problémákat a babatervezés, a várandósság és a szoptatás során.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

HÍREK

1 / 1 164

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!