>
Facebook hozzászólás

A NŐGYÓGYÁSZ MONDJA

Döbbenet: vetélést okozhat a légszennyezettség!

Egy magzat elvesztése mindig borzalmas érzés, de talán a legrosszabb az úgynevezett csendes vetélés. Ilyenkor ugyanis semmi sem utal arra, hogy gond lenne, a baba szívhangja mégsem dobban meg a kontrollvizsgálat alkalmával. Ebben pedig bizonyítottan szerepet játszik a levegő minősége is mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos.

Levegő és a baba

A légszennyezettség gondokat okozhat az ember egészségi állapotában – ez talán senkit nem lep meg. Ma már azt is tudjuk, hogy bizonyos anyagok, melyeket a kismama belélegez a szmogos levegőben a magzathoz is eljutnak. Kínai tudósok most azonban arra is találtak bizonyítékot, hogy a csendes vetélés esélye megnő abban az esetben, ha a levegő szennyezettségi szintje magas.

A kutatás 8 évig folyt, és 250 000 nő bevonásával készült. Az adatok pedig egyértelműen igazolták, hogy a finomszemcsés szálló por, a kén-dioxid, az ózon és a szén-monoxid magasabb koncentrációja, illetve az ezeknek való kitettség megnöveli az első trimeszterben jelentkező csendes vetélés kockázatát.

Terhesség télen, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A város és a nő

A városi várandós nők a stressz, a munkahelyi egyenlőtlenségek, valamint a családi elvárások mellett még a rossz minőségű levegővel is kénytelenek megküzdeni amellett, hogy az étkezésük – legyen bármilyen kiegyensúlyozott is – a legtöbb esetben nem képes fedezni a tápanyagszükségletüket – de ez nemcsak a városi emberekre igaz. Az olyan megnövekedett tápanyagigényű időszakok, mint a várandósság olyan terhet jelentenek a szervezet számára, amilyent napjainkban támogatás nélkül csak kevesen képesek viselni.

A tápanyagpótlás kiemelt jelentősége abban is megmutatkozik, hogy sajnos napjainkra a spontán vetélések száma egyre nő, dacára az egyre jobb orvosi ellátásnak. A szervezet számára az elsődleges feladat saját fennmaradásának biztosítása, amit a tápanyagokból képes megoldani. Abban az esetben, ha elégtelen a tápanyagellátottság, akkor a várandósság – melyben egy másik élet kifejlődését kell a nő szervezetének támogatnia – vagy egyáltalán nem jön létre, vagy nagyobb eséllyel következik be a tragédia.

Nem mindegy, hogy milyen terhesvitamint szedsz!

Terhesség, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A terhesvitaminok körül a piaci légkör igencsak nagy  felhajtást generál. Ez nem is csoda, ha azt nézzük, hogy Magyarországon jelenleg gyakorlatilag minden negyedik terhesség vetéléssel végződik. Ez persze nem csak és kizárólag az ásványi anyag és vitaminhiánnyal magyarázható, ám az okok között jelentős szerepet tölthet be ez is.

Tápanyagpótlás

Alapvetően a tápanyagok pótlása az étkezéssel történik. Csakhogy a méreganyagok, illetve a tömegtermelés az élelmiszereink beltartalmát is jelentősen csökkentették, az utóbbi néhány évtizedben majd a felére. Emellett azonban a test igénybevétele jelentősen megnőtt (gondoljunk csak arra, hogy ma egy nő a gyerekszülés és háztartás mellett dolgozik, sőt keresete a család fennmaradásának is kulcsa, vagyis lényegesen nagyobb a fizikai és a lelki terhelése is) – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

A tápanyaghiányos állapotokkal az a gond, hogy sokszor semmilyen jel nem utal a meglétükre. A test ugyanis egyes, nem létszükségletű funkciókat “leront”, így a szervezet működése zavartalan lehet. Amikor azonban ezeket a funkciókat szeretnénk használni – mint a szaporodás -, akkor már jelentkezik a gond, hiszen már nem kielégítő ezek működése. Éppen ez az oka annak, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja, hogy a kismama már a tervezési időszaktól kezdve szedjen várandósvitamint.

A megfelelő tápanyagpótláshoz a várandósvitaminnak figyelembe kell vennie az eltérő trimeszterek eltérő vitamin, nyomelem és ásványi anyag igényeit is. Emellett fontos, hogy komplex és szerves, biológiailag aktív kötésű anyagokat tartalmazzon a kiválasztott készítmény. Nem elég ugyanis beszedni az ajánlott mennyiséget, nagyon fontos az is, hogy az anyagok megfelelően hasznosuljanak. A szerves kötések (-citrát; -glükonát) esetében a hasznosulás akár 80%-kal jobb, amit tovább fokoz a komplexitás, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a cink és a réz esetében.

Költözzünk?

A szervezet ideális működéséhez valószínűleg nem a városi környezet a legmegfelelőbb, de kevesen engedhetik meg maguknak azt, hogy idilli zöld környezetben éljenek, hiszen a munkájuk a városhoz köti őket.

Mindenképpen fontos, hogy a szervezetünknek megadjuk, amire szüksége van. Töltsünk sok időt a természetben, hiszen az erdőkben a levegő minősége is lényegesen jobb, és figyeljünk arra, hogy a test megkapja a szükséges tápanyagokat, hiszen így képes felvenni a harcot az olyan romboló tényezőkkel szemben is, mint a légszennyezettség.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…
1 / 1 509

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!