Facebook hozzászólás

Spontán vetélés, minden kismama rémálma – Mi az oka?

Hazánkban sajnos minden negyedik terhesség vetéléssel ér véget. Vajon mi lehet a spontán vetélések oka, és tehetünk-e valamit ellene? Szakember siet a kismamák segítségére…

Bár a modern korban élünk, az orvostudomány is olyan szinten van, ahol korábban sohasem járt, mégis tény, hogy rengeteg a vetélés, és nem csak hazánkban. A statisztika azt mutatja, hogy a fenti állítás nem igaz, hiszen a vetélések száma csökkenő tendenciát mutat, ennek azonban az az oka, hogy egyre több a meddő pár, vagyis egyre csökken a terhességek száma is – tájékoztat Ratkó Tünde szülésznő.

A spontán vetélés jellemzően az első trimeszterben következik be, ez az oka annak a babonának is, hogy a várandós nők nem beszélnek boldogságukról az első három hónapban, kizárólag a szűk családnak. Sajnos bekövetkezhet vetélés a második trimeszterben is, ekkor jellemzően genetikai tényezők állnak a háttérben. A harmadik trimeszterben a vetélés már nem jellemző, ekkor a koraszülés veszélyével kell szembenézni.

Kép: Pixabay
Babonából nem beszélnek boldogságukról a kismamák az első három hónapban Kép: Pixabay

Mi okozhat spontán vetélést?

A baba és az anya egészsége elsődleges ahhoz, hogy megtarthassunk, kihordhassunk egy terhességet. Vetélést ezért értelem szerűen az egyik vagy másik legfontosabb tényezőben bekövetkező negatív változás okozhat. Vannak olyan lehetőségek, melyekre sajnos nem sok hatást tudunk gyakorolni. Ilyenek lehetnek:

  • Genetikai tényezők
  • Nőgyógyászati anatómiai rendellenességek
  • A méhnyak elégtelensége (oka lehet egy korábbi sérülés is)
  • Méhlepény rendellenesség
  • Immunológiai eltérések
  • Belgyógyászati betegségek (magasvérnyomás, cukorbetegség, stb.)

A tényezők között azonban szép számmal vannak olyanok is, melyek ellen képes tenni az édesanya. Ilyenek lehetnek:

Akkor most lehet strandolni terhesen, vagy nem?
Itt a strandszezon, aminek nem kifejezetten örülnek a kismamák. Az ő szervezetük, a keringésük ugyanis kétszeresen is terhelt, vagyis sokkal nehezebben viselik a kánikulát. Nem csoda, ha vízpartra, a habok közé vágynak, ám ezt nem mindegy, hogyan teszik meg!

Ratkó Tünde elmondta, hogy a vetélések egy jelentős részéért a felszálló fertőzések a felelősek. Ezek elkerülése kiemelt jelentőségű, és nem is olyan nehéz. Az egészséges életmód, a megfelelő mozgás és az odafigyelés nagy segítség, komolyan képes csökkenteni a kockázatot. Emellett a szakértők jelentős része javasolja a várandós vitamin szedését is, ami plusz segítséget jelenthet.

Ebben az esetben azonban nem csak a vitaminok a fontosak. Az ásványi anyagok között a cink és a rész fontos szerepet játszhat a fertőzések kialakulásának gátlásában. A szervezetben antibakteriális hatással bíró anyagok mennyisége azonban nagyon nem mindegy, így magukban szedve mindenképpen ki kell kérni a szakorvos véleményét. A komplex készítmények mellett szól az is, hogy jó esetben szerves kötésben tartalmazzák az anyagokat, ami jobb felszívódást biztosít, illetve olyan anyagokkal együtt van jelen a cink és a réz, melyek segítik e kettő felszívódását. (Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

HÍREK

1 / 1 154

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!