Hogyan előzhető meg a húgyhólyagrák?
Vízfogyasztás és a húgyhólyagrák kockázata közötti összefüggések vizsgálta egy kutatócsoport Los Angelesben. Izgalmas és tanulságos megállapításokra jutottak…
Pillanatnyilag nem áll rendelkezésre egyértelmű tudományos bizonyíték, amely a folyadékfogyasztás és a hólyagrák kialakulása közötti összefüggésre vonatkozik, de 1997 és 1999 között egy nagyszabású, közel 1600 fő részvételével végzett vizsgálat során ezt az űrt szerették volna betölteni. Az elfogyasztott folyadék mennyiségét az egyes italtípusokra (víz, tea, kávé, alkoholos italok, tej, gyümölcs- és zöldséglevek, forró csokoládé, üdítők) vonatkozó részletességgel is felmérték.
A vizsgálat eredménye szerint a napi összes elfogyasztott folyadékmennyiség nem volt hatással a hólyagrák kialakulásának kockázatára. Ami viszont enyhén kockázatot csökkentő tényezőnek bizonyult, az a naponta elfogyasztott vízmennyiség volt. Ez a védő hatás főként a napi legalább hatpohárnyi vizet elkortyolók, illetve a nők esetében volt kifejezett.
A hólyagrák kialakulását befolyásoló tényezőként még a vizeletürítés gyakorisága merült fel. A gyakori, naponta legalább hat alkalommal történő vizeletürítés a kockázatot csökkentő tényezőként szerepelt, de a toalett ennél ritkább látogatása nem jelentkezett rizikócsökkentő faktorként.
Ha szeretnénk tehát megőrizni vesénk és hólyagunk egészségét, csökkenteni a különböző anyagcseretermékek kiválasztását végző fontos szerv rosszindulatú betegségének kockázatát, akkor különösen fontos nem csupán a rendszeres és bőséges (naponta legalább 6-8 pohárnyi) folyadékfogyasztás, hanem a gyakori mosdólátogatás is.
Forrás: A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) Hírlevele
Hozzászólás zárolva.