Facebook hozzászólás

Hogyan lehet egészségesebbé tenni a munkahelyeket?

Az egészséges, dolgozóbarát munkahely nem csak a munkából való kiesés költségeit csökkenti, de a munkavállalók lojalitását és hatékonyságát is növeli. Dr. Sztancsik Ilona foglalkozás-egészségügyi szakorvos a leghasznosabb módszerekről beszélt.

A kanadai Carleton Egyetem Egészséges Munkahely nevű munkacsoportja már régóta vizsgálja, hogyan lehet egészségesebbé tenni a munkahelyeket – mind fizikai, mind lelki, mind szellemi értelemben. Nem újkeletű az a felismerés sem, hogy a munkahelyi egészségfejlesztés célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen. A megfelelő fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, nő a dolgozók lojalitása, és munkájuk hatékonysága. Az egyetem maga is bevezette az általa leghasznosabbnak ítélt ötleteket.

Sportolási lehetőség

A mozgás, a sportolás az egyik leghasznosabb módja a stressz levezetésének, ráadásul, a lehetőség biztosítási a dolgozó lojalitását is növeli.

Rugalmasság

A kutatók szerint rugalmas munkaidő lehetővé teszi a munka és a magánélet közti egyensúly kialakítását.

A dolgozók hálásak, ha egészségükre ható kezdeményezésekkel találkozhatnak, legyen az egészségnap, munkahelyi masszázs, stresszoldó kezelés.
 

Gyermekfelügyelet

A munkahelyi bölcsőde és/vagy óvoda a nagyban növeli a nők elkötelezettségét.

Személyes segítség

Az egyetem Dolgozói és Családi Segítő Programja olyan kérdésekben nyújt segítséget a munkavállalóknak, mint a személyes krízisek, anyagi gondok vagy munkahelyi kiégés.

Juttatások

A munkavállalók örömmel veszik az olyan személyes figyelmet, mint az egészségterv vagy a fogászati ellátás.

Zöld környezet

Szerencsésebb cégek jelentős zöld területtel, akár parkkal és futópályával is kedveskedhetnek a dolgozóknak, de a zöld növények a legkisebb épületet is feldobják.

Szellemi feltöltődés

Ha nincs is lehetőség mindenhol könyvtárat működtetni, kedvezményes színház vagy koncertjegyekkel érdemes a munkavállalók szellemi frissen tartását is támogatni.
A stressz a munkahelyen is betegít

A kanadai példa nyilván kissé illuzórikusnak tűnhet, de számos kisebb változtatás is csökkentheti a munkahelyi stresszt. A hatékonyság visszaesésének, a betegállományok megnövekedésének ugyanis nem csak fizikai okai lehetnek, az egyik leginkább veszélytetető faktor az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában.  Egy európai uniós felmérés szerint a lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik.

-A megoldás minden valószínűség szerint egy komplex, egészség-program a munkaadók részéről, amelynek részét képezhetik a konkrét szűrések, az egészséges életvitel támogatása és a stresszkezelési technikák bevezetése, a lehetőségek biztosítása. A szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhet ilyen módon, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából. Rendkívül hatékonyak a kitelepült szűrések és a vállalatok számára kidolgozott éves egészségterv, amely rendszeres követést és akár komplex életmód-programokat is tartalmazhat – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa. – Szakképzett irányítással látványosabban javulhat az egészségi állapot és nőhet a teljesítmény!

forrás: www.oxygenmedical.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!