Ideális választás a fogyni vágyóknak
Egészséges táplálkozást, pár kiló leadását tervezted erre az évre? Nem kell különleges szerekhez, se módszerekhez folyamodnod, elég, ha többször beiktatod a halat az étrendedbe. Még meg is szépülsz tőle!
Az édesvízi halak, hasonlóan tengeri rokonaikhoz, szervezetünk számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, teljes értékű fehérjéket, számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ráadásul könnyen emészthetőek és nagyon finomak, így a fogyni vágyóknak is ideális választás lehet, ha étkezéseiket halak fogyasztásával teszik kompletté.
A halak fogyasztásának pozitív hatásai a többi egészséges táplálkozási alapelv betartása mellett érvényesül a leginkább.
„Elengedhetetlen a változatos és rendszeres táplálkozás: fogyasszunk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt, csökkentsük a zsírbevitelt és a sózást, kerüljük a cukrozott ételeket és italokat, és ha lehet, válasszunk teljes kiőrlésű gabonaféléket” – javasolja Varga Anita, az OÉTI dietetikusa, a Kapj rá! kampány állandó szakértője, aki a rendszeres testmozgás mindennapokba iktatását is rendkívül fontosnak tartja.
A dietetikus azt is hozzátette, hogy fogyni legeredményesebben a fenti alapelvek betartásán túl, az energiamérleg figyelembevételével lehet. Aki több kalóriát fogyaszt el rendszeresen, mint amennyit a szervezete elhasznál, nem hogy fogyni nem tud, de előbb-utóbb testsúlygyarapodással kell szembesülnie. Ezért aki tudatosan csökkentené a napi összes kalóriabevitelt, annak a halak tekintetében is főleg a soványabb, szárazabb húsúak fogyasztása javasolt – elkerülve a bő zsiradékban történő sütést -, mint például a busa, amur, süllő, csuka, fogas, kecsege, hekk, tőkehal. Ezek remekül kiegészíthetők a hagyományos köreteken túl barna rizs, hajdina, bulgur, köles, kuszkusz és zöldségkörettel egyaránt.”
A külsőnkre gyakorolt pozitív hatásai mellett az uszonyosok kedvező zsírsavösszetétele is számottevő. Ez jelentős szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, diétás kezelésében, így nem csak a fogyni vágyóknak, de az érrendszeri betegségekkel küzdőknek is javasolt heti legalább 1-2 alkalommal halból készült ízletes fogásokat fogyasztani. Halból készült ínycsiklandó ételrecepteket az életformán is bőven találsz!
Hozzászólás zárolva.