Innen (is) tudhatod, hogy vitaminhiányod van!
Tudtad, hogy a legtöbb vitamin hiánya szájnyálkahártya-tünetekkel jár? Ezek közül is az egyik vezető tünet a szájszárazság, amelynek megszüntetésében a vitaminok szedése mellett sokat segít a cukormentes rágógumi is!
Az emberi szervezet nem képes vitaminokat előállítani, ezért külső forrásokból kell beszereznünk őket. A legtermészetesebb forrás a komplett összetételű diéta, amely megfelelő arányban tartalmaz állati és növényi eredetű élelmiszereket. A másik forrás a különböző vitaminkészítmények, amelyek egy-egy vitamint vagy vitaminkombinációkat tartalmaznak. (A rossz étrend miatt sok magyar érint a vitaminhiány Magyarországon.)
Alapvetően kétféle vitamincsoportot különböztethetünk meg: vannak vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminok. Az előbbi csoportba tartozik a C- és B-vitamin, míg a másikba az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. A vízben oldódó vitaminokra jellemző, hogy a szerveztünk nem tárolja őket, ezért folyamatosan kell fogyasztanunk ezeket, vagy ilyenben gazdag táplálékokat. Ezzel szemben a zsírban oldódó vitaminok a szervezetben tárolódnak, így esetükben jobban oda kell figyelni a bevitt mennyiségre.
A szájüreg szövetei igen aktív anyagcserét folytatnak, és gyorsan is újulnak meg, ehhez nagy szükségük van vitaminokra.
A-vitamin
Hiánya a szájüregben hámképzési zavart okoz, súlyos szájszárazsághoz, szemszárazsághoz vezet, de hiányában még a látásunk is gyengül, úgynevezett szürkületi vakságot (farkasvakság) okozhat.
B-vitamin
Nem egy, hanem nagyon sok különböző kémiai szerkezetű molekula együttese. Ebbe a csoportba tartozik többek között a B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (nikontinsav), B5 (pantotensav), B6 (piridoxin), B12-vitamin és a folsav. Ma Európában súlyos B-vitamin-hiánnyal nem kell számolnunk, azonban a részleges B-vitamin-hiánynak is súlyos következményei lehetnek. Ezekben az esetekben zavart szenved a szájnyálkahártya megújulása, nyelvünk érzékeny lesz, az ajak kiszárad, berepedezik, a szájzugban kis érzékeny repedések alakulnak ki. A B12-vitamin és folsav hiánya vérszegénységhez (anémia) vezet, melynek első tünetei mindig a szájban alakulnak ki: a nyelv hámja sorvad, elvékonyodik, a nyelv égő, fájdalmas lesz. A B-vitamin komplex általános roboráló (erősítő) szer, fogyasztása fokozza a kalória hasznosítását, ezért a túlzott B-vitamin-fogyasztás súlygyarapodáshoz vezethet.
C-vitamin
Nagyon sok szöveti reakció fontos eleme. Hiányában sérülnek a hajszálerek, rossz a sebgyógyulás. Az első tünetei között említhető az ínygyulladás és ínyvérzés. A felfedezések korának félelmetes betegsége volt a tengerészek körében kialakuló skorbut (a C-vitamin hiánya miatt kialakuló súlyos táplálkozási betegség), ami igen súlyos ínygyulladáshoz, foglazuláshoz, a fogak korai elvesztéséhez vezetett. Cook kapitány volt az első, aki rájött arra, hogy friss zöldség, káposztalé fogyasztásával a skorbut megelőzhető. Ma a fejlett világban súlyos C-vitamin-hiány nagyon ritkán fordul elő, azonban relatív C-vitamin-hiánnyal mindig számolnunk kell, főleg a kora tavaszi időben. A C-vitamin véd a vírusos betegségek (influenza, herpesz) ellen, segíti az immunrendszer hatékony működését, és támogatja a sebgyógyulást is.
D-vitamin
Nélkülözhetetlen a normális csontfejlődéshez. Ez a vitamin napsugár hatására a bőrünkben képződik, de napsugár hiányában mesterségesen kell bevinni. A 19. századi ködös, napfényben szegény Angliában gyakori betegség volt a súlyos D-vitamin-hiány, amit nem véletlenül „angolkórnak” (rachitis) nevezték el. A D-vitamin támogatja immunrendszerünket, és idősebb korban véd a csontritkulás ellen.
K- és E-vitamin
A K-vitamin nélkülözhetetlen a normális véralvadáshoz. Hiányában vérzékenység alakul ki. Nagyon sok zöldségféle gazdag K-vitaminban, így a sárgarépa, a brokkoli, a zöldborsó, a málna, az eper.
Az E-vitamin hiánya nem okoz súlyos betegséget, de szedése ajánlott terhes anyáknak, s minden olyan szájbetegségkor, amikor a szájnyálkahártya elvékonyodott, és égő érzése van a betegnek.
A legtöbb vitamin hiánya szájnyálkahártya-tünetekkel jár, amelyek közül az egyik vezető tünet a szájszárazság. A vitaminok szedése mellett sokat segít a cukormentes rágógumi használata is, amely stimulálja a nyálmirigyműködést. Ezzel a fájdalmas, sorvadt nyálkahártya védelme javul, mert a nyál olyan védőréteget képez, amely csökkenti az elvékonyodott nyálkahártya érzékenységét, és hozzájárul a gyógyuláshoz.
Forrás: www.szajharmonia.hu
Hozzászólás zárolva.