Facebook hozzászólás

Inzulinrezisztens a gyerek: ugrott a nasi?

Az inzulinrezisztencia és a PCOS sajnos egyre több gyermeket is érint, melynek kialakulásában a genetikai tényezőkön túl nagy szerepe van a nem megfelelő életmódnak is. Az állapot sikeres terápiájához elengedhetetlen a személyre szabott diéta, melynek segítségével elkerülhetőek az inzulin és a vércukor kilengések. Rajcsik Enikő, a Budai Endokrinközpont gyermek dietetikusa a kisebbek diétáját ismerteti.

Honnan tudom, hogy inzulinrezisztens a gyermekem?

Az inzulinrezisztencia sok esetben tünetszegény, vagy a panaszokat másnak tulajdonítják. A felnőttek körében a leginkább figyelemfelkeltő jel a meddőség, így a gyermekeknél sokszor nehéz eljutni a diagnózisig. Mégis, náluk is fellelhetőek olykor olyan tünetek, melyek IR-re utalhatnak. Ilyen a túlsúly, a menstruációs zavarok, pattanásos bőr, hajhullás, fokozott szőrnövekedés. Ezeket sok szülő egyéni hajlamnak, illetve a pubertáskornak tudja be, ám érdemes IR-re is gyanakodni, főleg, ha a családban is előfordult már hasonló probléma, esetleg cukorbetegség.

Sütik között ülő gyerek, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A terápia elengedhetetlen része a személyre szabott diéta

Az inzulinrezisztencia kezelése 3 síkon mozog: diéta, mozgás, valamint szükség esetén gyógyszeres terápia. Nagyon fontos, hogy annak ellenére, hogy az interneten számtalan IR-diétát találni, a táplálkozás minden esetben legyen személyre szabott, mivel azt, hogy kinek hány gramm szénhidrátra, kalóriára, zsírra, stb.-re van szükség, azt több tényező is befolyásolja (kor, egyéb betegségek, ételintolerancia, BMI stb). Éppen ezért, amennyiben gyerekénél inzulinrezisztenciát diagnosztizálnak, a kellő diéta összeállításához érdemes dietetikust felkérni, aki az egyéni paramétereket figyelembe veszi.

Édesszájú a gyerekem, mit tegyek?

A legtöbb gyerek édesszájú, és imádják a nassolni valókat. Ilyenkor a szülőben felmerülhet a kérdés, hogy hogy fogja tudni megfosztani a gyermekét az édességektől és az egyéb finom falatoktól? A válasz egyszerű: sehogy, ugyanis nem kell. Rajcsik Enikő, a Budai Endokrinközpont gyermek dietetikusa szerint ugyanis a kulcs nem a nassolnivalók teljes megvonásában van, hanem a jól megválasztott alapanyagokban és a mértékletességben.

A legcukrosabb ünnep egy cukorbetegnek
A karácsonyi (,de húsvéti is!) ételarzenál különösen nagy kihívás elé állítja azokat, akik valamilyen ételallergiával vagy alapanyagokhoz köthető betegséggel küzdenek. Az egyik ilyen, mind több embert érintő probléma világszerte és nálunk is a diabétesz. A cukorbetegséggel élők arányának az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedése miatt egyre sürgetőbb lett, hogy bizonyítékokon alapuló információkkal rendelkezzünk arról, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hogyan segíthetnek a túlzott cukorbevitel csökkentésében azok számára, akik ragaszkodnak az édes ízhez.

Természetesen IR-rel sem kell lemondani az édességekről, a sós rágcsálnivalókról és a péksüteményekről. Arra kell csupán odafigyelni, hogy a nassolni valót építsük be az étkezési rendbe, és hogy az adott készítmények milyen hozzávalókat tartalmaznak. Amire ügyelni kell, az az, hogy fehér liszt helyett pl. teljes kiőrlésű/kókuszlisztet/mandulalisztet/zablisztet tartalmazzon, cukor helyett pedig mesterséges vagy természetes édesítőszert. A diabetikus édességekkel kapcsolatban gyakori tévhit, hogy mivel nem tartalmaznak cukrot, ezért korlátlanul fogyaszthatók. Ezzel szemben az igazság az, hogy bár cukormentesek, de nem kalóriaszegények, ezért heti egy-két alkalomnál többször nem javasolt a fogyasztásuk. Természetesen csakis akkor férhet bele egy kis nassolni való, hogy az még benne van a napi CH-és kalóriaadagban – mondja a dietetikus, aki hozzátette, hogy étkezések között jó rágcsálnivalók az olajos magvak is (kb. egy marék).

Miben más a gyerekek IR-diétája, mint a felnőtteké?

A diéta alapelvei ugyanazok a gyermekek esetében is, mint a felnőtteknél. Az egyéni szükséglet szerint meghatározott szénhidrátmennyiséget napi ötszöri-hatszori étkezésre elosztva kell fedezni. Az étrend összeállításánál az élelmiszerek szénhidráttartalmán túl figyelembe kell venni azok vércukoremelő hatását – azaz glikémiás indexét is. A napi javasolt szénhidrátbevitel függ a gyermek korától, testsúlyától, fizikai aktivitásától, inzulin érzékenységétől, ezért a diéta elkezdése előtt mindenképp egyeztetni kell a dietetikussal!

(Forrás: Budai Endokrinközpont)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Erős hidegfront érkezik – fokozódnak a szívpanaszok!

Erős hidegfront érkezik észak felől: a nyár véget ér, és gyenge fagy is kialakulhat. A markáns változások fokozott…

Szédület, mik vannak!

Szédülni lehet az éhségtől, a szerelemtől és a körhintától, de ha tartósan fennáll a stabilitásérzet megváltozása,…
1 / 1 496

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!