Facebook hozzászólás
452

Jin és jang a téli étkezésben

Étrendünk megtervezésekor az évszakokat is figyelembe kell vennünk: ügyelnünk kell szervezetünk energetikai egyensúlyára. Télen elsősorban meleg ételeket együnk!

Az egészséges táplálkozás egyik alapja a közel háromezer éves távol-keleti jin-jang, vagyis a hideg-meleg elve. E filozófia szerint a természeti dolgok – így az emberi szervezet is – ilyen energiakettősből állnak, amelyek egy egységet alkotnak. S ahogyan magában a természetben, az emberi szervezetben is folyik a harc ezen ellentétes erők között, és az, hogy melyik kerül túlsúlyba, alapvetően meghatározza fizikai és szellemi állapotunkat. Az ideális az, ha megfelelő egyensúly alakul ki közöttük. Ezért a mindennapi táplálkozás során is törekedni kell a jin és jang energiát adó ételek közötti egyensúlyra, vagyis arra, hogy az étrendünkben e két erő harmóniában legyen egymással.

Persze ebben a döntésben a saját szervezetünk is segít, hiszen forró nyári napokon (ami a jangot képviseli) szervezetünk hűsítő (jint szimbolizáló) ételekre, italokra vágyik, míg jeges téli napokon a meleg ételek, italok, mint például egy tál húsleves vagy egy csésze forró tea esik igazán jól.

A szervezetet belülről is fel kell vértezni meleggel a külső hideg ellen, hiszen jobban meg kell dolgoznunk testünk felmelegítéséért, belső energiánk védelméért. Ilyentájt inkább a kíméletesen párolt zöldséget, gyümölcsöt részesítsük előnyben, és kevesebb nyerset iktassunk be a napi menübe. A feltálalt ételek ízvilágát is nyugodtan gazdagítsuk: bátrabban sózhatunk – persze mértékkel –, és a korábbinál gazdagabban fűszerezzünk. Sűrűbben készíthetünk a vitaminokat, ásványi anyagokat magukba zárt aszalt gyümölcsökkel készült ételeket is.

Együnk sok káposztás ételt, ezek közül is különösen fontosak a vitamindús savanyú káposztából készültek, amelyek karácsony és szilveszter után a farsangi időszakban is igen népszerűek.

Emellett a téli hónapokban naponta együnk olajos magvakat, diót, mandulát, mogyorót – persze ezeket is csak mértékletesen –, s a főzésnél is lehet kicsit több zsiradékot, lehetőleg olívát használni.

Ilyen étrenddel igazán feltöltődhetünk, fontos tápanyagokhoz, a szervezettünk szénhidrátokhoz jut, emellett jin és jang energiáink is egyensúlyba kerülnek.
Képek: PP archív/Bartos Gyula



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!