Facebook hozzászólás
282

Jó lesz, ha mindenki vigyáz a szájára!

A szánkra mindig vigyáznunk kell. Akkor is, amikor beszédre használjuk, és akkor is, amikor az egészségéről van szó. Szerinted miért szorgalmazzák az orvosok a cukormentes rágók fogyasztását? Nyálas témáról szól a szakértőnk.

A hétköznapokban viszonylag ritkán gondolkodunk el szervezetünk működési rendszeréről és alkotóelemeiről. Inkább csak akkor tudatosodik bennünk a tökéletessége, amikor valamilyen rendellenesség jelentkezik. Így valószínűleg legtöbbünk sohasem gondolkodott még el nyálképző szerveinken, a nyál funkcióján és a hiányából adódó problémákon. Pedig a megfelelő nyáltermelés elengedhetetlenül szükséges az egészséghez és a megfelelő komfortérzethez.

Napközbeni étkezések után rágózzunk!

Számos betegség kezelésének, gyógyszerek szedésének mellékhatása lehet a nyáltermelés radikális csökkenése, és az ilyen betegek hosszasan tudnának mesélni arról, mennyire megkeseríti az életüket a nyál hiánya.

A nyál a szájüreget folyamatosan nedvesen tartja, és a táplálkozás során az étellel összekeveredve lehetővé teszi annak lenyelését. Az ízérzékelést is a nyálnak köszönhetjük: a nyálban lévő enzimek oldják fel a cukor vagy a só molekuláit, és ez teszi lehetővé, hogy az ízlelőbimbók elláthassák feladatukat. Az emésztésben is jelentős szerepe van: az elfogyasztott ételt olyan anyaggal vonja be, amely a nem gyomorban emésztendő tápanyagokat megóvja a gyomor savas közegében .Friss kutatások bizonyítják emellett azt is, hogy a nyál bizonyos alkotóelemeinek (amiláz enzim) szintje jelentősen befolyásolja a keményítő emésztésének hatékonyságát, így a vércukorszint egyensúlyát is.

A szájüregi savas eróziót is csökkenti a megfelelő nyáltermelés, mivel helyreállítja a fogakon lerakódott plakkok PH-szintjének egyensúlyát, és csökkenti a baktériumok szaporodását. Ezzel együtt a szájüregi baktériumok elleni védekezés immunsejtjei is a nyálban jutnak el a megfelelő helyekre, hogy megtámadják és elpusztítsák a szájban lévő baktériumok egy részét.

Nass helyett rágózz!
Mindennapjainkban sajnos már alig tudjuk megúszni az étkezések közötti időt valamilyen kiegészítő és persze általában fogászatilag káros étel nélkül, pedig az étkezés és a tisztítás között eltelt idő nagyon lényeges annak érdekében, hogy a prevenció hatékonysága maximális legyen.

„Mindezek fényében egyre inkább érthető, hogy miért szorgalmazzák a fogorvosok a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztását, főleg étkezések után. A rágógumi önmagában is képes némileg tisztítani a fogak öntisztuló felszíneit, de a legfontosabb szerepe a nyáltermelés fokozásában van. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással együtt a rágózás biztosítja az optimális nyálmennyiséget, amely a szájüreget folyamatosan átmossa, segíti a megfelelő emésztést, és csökkenti a fogakat érő káros hatásokat” – mondta el dr. Balsai Tamás, fogszakorvos. Fontos tehát, hogy „vigyázzunk a szánkra”; fogyasszunk elegendő folyadékot, napközbeni étkezések után rágózzunk, naponta legalább kétszer alaposan, minden felszínt megtisztítva mossuk meg a fogainkat, és járjunk rendszeresen fogászati szűrésre, illetve szükség esetén kezelésre. (Forrás: www.szajharmonia.hu)

Fehér fogak, friss lehelet – Íme egy egyszerű trükk!
A mosoly, a fogak és a lehelet fontos részei az első benyomásnak. Éppen ezért érdemes tenni azért, hogy emiatt ne kelljen aggódnunk, amikor új ismerőssel találkozunk. Van segítség a pozitív összbenyomás megteremtéséhez!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!