>
Facebook hozzászólás

Jogi ügyek Alzheimer-betegségben

Amikor valakiről megállapítják, hogy Alzheimer-kórral vagy más demenciával él, a hosszú távú tervezés részét képezi az adott személy jogi ügyeinek intézése is. Azért, hogy megfelelő támogatást nyújthassanak ügyfeleiknek, a brit Alzheimer Társaság külön tréningeken oktatja az ügyvédeket a betegség jellegzetességeire és kihívásaira. Ezen kívül azt is megtanítják a résztvevőknek, hogy milyen megközelítéssel tudják a leginkább támogatni a demenciában érintetteket és szeretteiket a szükséges jogi lépések meghozatalában. 

Sue Brewin tréner szerint az ügyvédek felkeresése azoknak sem egyszerű, akik nem érintettek a betegségben. A képzéssel megmutatják a szakembereknek, hogyan beszéljenek lassabban és érthetőbben, egyszerű nyelvezetet használva, esetleg más információs csatornák útján. Úgy véli, ha a jogászok képesek megérteni, hogy a demencia milyen hatással jár a betegek mindennapjaira, akkor jobban hozzájuk tudják igazítani a beszédmódjukat és viselkedésüket. Sue magát a kurzust is demenciával élő nagymamájával együtt írta négy évvel ezelőtt.

Justicia szobor, Kép: felejtek.hu
Kép: felejtek.hu

A tréning eddig igen lelkes fogadtatásra talált. A résztvevők kiemelték, hogy sikerült jobban megérteniük az Alzheimer-kórt és a demenciát, és ez segíti is őket a munkájukban.

Dallamokkal az Alzheimer ellen
Már évek óta ismert tény, hogy a zene segíthet az Alzheimer-kór és a demencia tüneteinek enyhítésében. A BBC pedig most létrehozott egy olyan honlapot, ahol a demenciával élő betegek megtalálhatják az általuk szeretett dalokat. Hosszú távon a terv az, hogy egy olyan oldal jöjjön létre, ahol az emlékek előhívását segítő zenei adatbázist találhat a felhasználó.

Sokan az irodájuk kinézetére, annak otthonosságára is elkezdtek jobban odafigyelni. Voltak, akik abban változtattak, hogy milyen sebességgel vagy nyelvezettel beszéltek, míg mások az instrukcióikra, a felhasznált vizuális segítségekre vagy éppen az ültetésre fordítanak ezentúl nagyobb figyelmet.

A brit Alzheimer Társaság természetesen névjegyzéket tart fenn a képzést elvégzett ügyvédekről, ezért az érdeklődők számára hasznos információkkal tudnak szolgálni arról, hogy mely szakemberek képzettek a demenciával élők jogi ügyeinek intézésében. Hálaképp több kliensük is a szervezetre hagyta vagyonának egy-egy jelképes százalékát, amikor az adott ügyvédnél megíratta vagy felfrissítette végrendeletét.

(Forrás: Alzheimers Society, felejtek.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!