Facebook hozzászólás

Kell-e félnünk a sáros esőtől?

Napok óta tapasztaljuk, hogy színes porréteg borítja a kültéri tárgyainkat, az autó szélvédőjén is alig látunk ki, pedig el sem mozdultunk vele. Mi a magyarázat, és mennyire veszélyes ez az egészségünkre?

Zöld Opel motorháza a homokeső után, Kép: László Márta
Így néz ki a főszerkesztő kocsija, Kép: László Márta

Nagyon sokan érdeklődnek a Meteo Klinikán, hogy a napok óta mindenre rátelepedő por honnét származik, és mennyire veszélyezteti az egészségünket?

A sivatagi homok rendkívül finom szemcséjű, az erős szelek könnyen felkapják a Szaharában, és ha tartós a déli áramlás, akkor a Kárpát-medencéig is eljut a magasabb légrétegekben. A por egy része természetes ülepedéssel kerül a kültéri tárgyakra, de csapadékos időben az esőcseppekben is megjelenik, és sáros eső esik – magyarázza a jelenséget dr. Pintér Ferenc a Meteo Klinika igazgatója.

A jelenség egyébként nem ritka, évente többször is előfordulhat, és nem is annyira veszélyes, mint amennyire ijesztő lehet. Kétségtelen, hogy ilyenkor megnő a porkoncentráció, ami senkinek sem előnyös, de ez ellen a portípus ellen a légző-rendszerünk hatékony szűrőrendszerrel rendelkezik, csak kevés, különösen érzékeny embernél okozhat jelentősebb tüneteket. Nem úgy, mint pl. a dízelek okozta finom koromszemcsék esetében, amelyek ellen a szervezetünk szinte védtelen, és az évek alatt a belélegzésük súlyos következményekkel járhat. Ettől érdemes félnünk, nem a szaharai portól – figyelmeztet a meteogyógyász.

Az időjárás-érzékenység kivizsgálására és kezelésére ma már megfelelő tudományos módszerek állnak rendelkezésre.

Örvény-tó, az európai ritkaság
Pápa környéke sok száz éven keresztül volt híres dús, kristálytiszta karsztvizeiről. Az európai hírű kékfestő üzemek télen is tudtak dolgozni, mert a helyi források még akkor sem fagytak be! Aztán jött a bauxitkitermelés, és a vizek eltűntek. Szerencsére nem örökre, mert mihelyt befejezték a bányászatot, a természet – a helyiek segítségével – helyre állította a több száz éves képet, amit mindenkinek látni kell!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Nem százas, csak 99?

Becslések alapján napjainkban mintegy 200.000 honfitársunk szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző…

Ég veled, mobil! Most nincs olvasás!

Sokan csak most jutnak odáig, hogy végre szabadságra menjenek. A rég áhított utazás azonban többekben félelmet…
1 / 1 491

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!