Facebook hozzászólás

Lassíts, hogy tovább élj!

Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben viselhető feszültség? A menedzserbetegség kiváltó okai nemcsak a közép- és felsővezetőket érintik, a népesség jelentős része is küzd velük. A tünetek jellemzően a pihenés, regenerálódás hiánya miatt jelentkeznek. A legtöbben azonban nem tesznek ellene semmit, pedig a krónikus stressz fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, immunrendszerünket, ezzel megágyazva a különböző megbetegedéseknek. De pontosan honnan tudhatjuk, hogy menedzserbetegségről van szó, vagy esetleg még pihenéssel is orvosolhatók a problémáink?

Csak a menedzserek baja?

Sajnos nemcsak őket érinti, de elsőként a vezető pozícióban lévőknél azonosították a tünetegyüttest, így a név adott volt. A betegség azonban bárkinél jelentkezhet, aki hosszú ideje fokozottan stresszes életet él.

Fejfájós nő, Kép: Budai Egészségközpont
Kép: Budai Egészségközpont

Van néhány jellemző tünet, amelyek egyaránt jelezhetik a menedzserbetegséget és a kiadós alvással orvosolható általános kimerültséget is, viszont mielőbb forduljunk orvoshoz, ha a fáradékonyságon, hangulatváltozásokon és alvászavaron túl a következő jeleket is észleljük magunkon:

 • koncentrációs nehézségek, alvászavar
 • ingerültség, feszültség
 • szorongás, pánikérzés
 • gyomor- és emésztési panaszok
 • magasabb vérnyomásértékek
 • fej- és hátfájás, izomfájdalmak
 • szédülés
 • fokozott izzadás, esetleg hajhullás

– A menedzserbetegség tünetei hosszú ideig észrevétlenek maradhatnak, és nemegyszer csak akkor keresi fel a beteg az orvost, amikor már nagyobb a baj. Ha a tünetek tartós fennállását követően nem fordulunk szakemberhez, és nem szüntetjük meg a kiváltó okokat, akkor ezek előbb-utóbb szervi megbetegedésekhez vezethetnek. Leggyakrabban magas vérnyomás, gyomorfekély, súlyosabb esetekben akár szívinfarktus alakulhat ki. Ha azonban rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon, nemcsak a kialakuló betegségekre derülhet fény, hasznos tanácsokat is kapunk a megelőzéshez, valamint segítséget kérhetünk az életmódváltáshoz is – mondta dr. Nagy-László Nóra, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont munkatársa.

Kerékzaj
Álmatlansággal, fáradtsággal jár a mindig pörgő, nem bölcsen élő menedzser élete. Az ok egyszerű, nem tudja leállítani egy-egy téma köré csoportosuló gondolatait. Egyszóval, hiába fekszik le pihenni, zavarja őt „saját kerekei zaja”. A jó hír, hogy van kiút! Nem vagy egyedül! Gondosan olvasd el a szakember véleményét!

Miből áll a menedzserszűrés?

Egészségi állapotunk felmérésére teljes körű, több szakorvosi vizsgálatból és diagnosztikai vizsgálatból (EKG, hasi UH, esetleg szív ultrahang, részletes vér-, vizelet- és más laborvizsgálatok) álló kivizsgálás alkalmas. Ha ezeket külön-külön szeretnénk intézni, több napba, akár egy hétbe is telhet az időpontok egyeztetése, a menedzserszűrés során viszont egy délelőtt alatt áteshetünk a szükséges vizsgálatokon, az eredményekről pedig részletes összefoglaló orvosi véleményt kaphatunk további javaslatokkal, életmód tanácsadással.

A rendszeres ellenőrzés mellett azonban nem mindegy, hogy mennyit teszünk egészségünk megőrzéséért. Ha odafigyelünk magunkra, és fokozatosan változtatunk életmódunkon, jelentős eredményeket érhetünk el.

Stresszkezelő tippek a mindennapokhoz:

 • Tanuljuk meg felismerni és kezelni a belső feszültséget okozó helyzeteket. Megoldandó problémaként tekintsünk ezekre, és ne legyőzendő nehézségként!

  Menedzserbetegség, számítógép előtt ülő nő, Kép: Budai Egészségközpon
  Menedzserbetegség, számítógép előtt ülő nő, Kép: Budai Egészségközpon
 • A mozgás örömhormonokat szabadít fel szervezetünkben, és segít gondolataink kitisztításában is. Így egy óra mozgás, legyen az futás, jóga, úszás, kerékpározás vagy épp zumba, a stressz leküzdésében is segítségünkre lehet.
 • A rendszeres, elegendő mennyiségű és megfelelően pihentető alvás nélkülözhetetlen. Hagyjunk pihenőidőt az agyunknak! Ne vigyük a hálószobába a munkát, az ágyban már ne böngésszük telefonunkat, e-mailjeinket.
 • Étkezzünk vitaminban és tápanyagban gazdagon! Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot! Kerüljük a gyorséttermi ételeket! Ha megfelelő az energiaellátásunk, a fokozott igénybevételt is jobban bírja szervezetünk.
 • Amennyiben dohányzunk, próbáljunk meg leszokni, és kerüljük a nagyobb mennyiségű vagy rendszeres alkoholfogyasztást! Hosszú távon testünk és szellemünk is meghálálja a váltást!

(Forrás: Budai Egészségközpont)

Kérdőív:
Útjára indította a Budai Egészségközpont a különböző generációk tagjainak egészségtudatosságát vizsgáló kutatását. Felmérésünben olyan kérdésekre keresik a választ, hogy az emberek milyen gyakran sportolnak, mennyire figyelnek oda az egészséges táplálkozásra, és fontosnak tartják-e, hogy rendszeresen eljárjanak egészségügyi szűrővizsgálatokra. Ezeken kívül kíváncsiak arra is, hogy használnak-e az egészséges életmód fenntartását segítő applikációkat, és mit tesznek azért, hogy a munkahelyükön is egészségesek maradjanak. Ide kattintva éred el a kérdőívet! Megéri, mert a kitöltők között egy értékes menedzserszűrést sorsolnak ki!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

HÍREK

1 / 1 158

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!