Miért egészséges a dió?
A rendszeres diófogyasztás egy sor anyagcsere-betegségtől menti meg az embert – derítették ki spanyol kutatók. Az amúgy is egészséges mediterrán étrend kedvező hatását a dió, mogyoró még fokozza, állapították meg.
A BBC brit közszolgálati hírportál közlése szerint a spanyolországi rovirai Virgili Egyetem kutatói 1200 anyagcsere-zavaros személyen végeztek kísérletet. A pácienseket három csoportra osztották, és egy éven át mindegyiknek más diétát tanácsoltak.
Az első csoport olyan tanácsot kapott, hogy tartózkodjon a magas zsírtartalmú ételektől.
A második csoport negyedéveként előadást hallhatott a zöldségben, gyümölcsben gazdag, tejtermékben és vörös húsokban szegény mediterrán étrend előnyös hatásairól, ezen kívül hetente kapott egy liter olíva olajat étrend-kiegészítőként.
A harmadik csoport tagjai ugyanilyen tájékoztatás mellé napi 30 deka különböző fajta dió- és mogyorófélét kapott.
A kísérleti alanyok egyik csoportban sem kaptak olyan tanácsot, hogy korlátozzák a napi kalória bevitelt.
Jól vizsgázott a dió
Egy év után újra megvizsgálták a részvevőket. Abban a csoportban, amelynek az alacsony zsírtartalmú diétát tanácsolták, 2 százaléknak szűntek meg az anyagcserezavarai.
A második csoportban, amelynek az olívaolajos mediterrán konyhát ajánlották, 6,7 százaléknak javult az állapota.
A harmadik csoportban viszont, amely a földközi-tengeri koszt mellé napi egy zacskó diót-mogyorót kapott, 13,7 százaléknak szűntek meg az anyagcserezavarai. Ugyan nem csökkent lényegesen a súlyuk, de kisebb lett a derékbőségük, és csökkent a koleszterinszintjük meg a vérnyomásuk.
A cikk befejezése: www.webbeteg.hu
Hozzászólás zárolva.