Facebook hozzászólás

Milyen ételektől kaphatsz migrénes rohamot?

A tyramin természetesen is előfordul bizonyos élelmiszerekben. Ha azonban sok jut be a szervezetbe belőle, akkor „táplálkozási betegségeket” és különféle gyógyszerekkel fura kölcsönhatásokat okozhat. Különösen migrén és depresszió esetén kell óvatosnak lenni a tyramindús ételekkel!

Tyramin – igen sok bajért felelős biogén

Az fehérjék építőköveinek, az aminosavaknak baktériumok hatására történő – vagyis nem normális enzimatikus úton – lebomlása során keletkező anyagcsere-termékeket biogén aminoknak nevezzük. A biogén aminok általában álallergiát okoznak, nagy adagban pedig toxikusak, sejtkárosítók is.

A biogén aminok közé tartoznak a következő legfontosabb anyagok:
● hisztamin
● tyramin
● phenylethylamin
● putrescin
● cadaverin
● spermidin és
● serotonin.

Ezek az anyagok nagy adagban mérgezésszerű tüneteket tudnak előidézni, a hisztamin és a tyramin migrént, kiütéseket, allergiaszerű reakciókat is. Ezeknek a biogén aminoknak a dezaminálását (lebontását) és inaktiválását egy monoamino-oxydase (MAO) nevű enzim végzi. Ha a MAO-t valami blokkolja (egyes gyógyszerek, alkoholok), akkor a biogén aminok felhalmozódnak, és valóságos betegségtüneteket idéznek elő.

Tyramintartalmú élelmiszerek

A tyramin különféle ételekben és italokban más-más koncentrációban fordul elő.

Különösen tyramindúsak:
● sör, likőr, vörösbor, sherry és vermut
● érett sajtok és ömlesztett sajtok
● máj- és húskonzervek
● szójaszósz
● élesztő(vel készült ételek), élesztő tartalmú tabletták
● datolya
● diók
● szalámik és a
● hering.

A banánban, avokádóban, fügében, csokiban, kakaóban, koffeines italokban és vaníliatartalmú ételekben, édességekben is van tyramin, ám jóval kevesebb a fentieknél.

Egy tanulmány során kiderült, hogy a migrénesek szinte azonnal rohamot kapnak, ha csokoládét (a megkérdezettek 75%-a), sajtot (48%), vörösbort fogyasztanak. Ehhez a hatáshoz már akár 25 mg csoki is elegendő – ez is igazolja, hogy a tyramin mennyire fontos és figyelemreméltó anyag, amire nagyon érdemes odafigyelni.

A sajtokban azok érlelési és készítési módjától (erjesztéstől, baktérium- és gombatartalmától) függően igen eltérő mennyiségben van jelen tyramin (illetve hisztamin vagy más biogén amin). Így 1 gramm sajtban 70–1400 mikrogrammnyi tyramin is előfordulhat. Ez a variabilitás a többi élelmiszerre – gyümölcsökre, zöldségekre és a borra – is jellemző.

Gyógyszerkölcsönhatások

A depresszióban szenvedők – főleg, ha gyógyszert is szednek! – a táplálkozásuk során is körültekintők kell legyenek. Nemcsak az alkoholt, kávét kell kerülniük, mert az ronthatja az állapotot. A tyraminban dús ételek ugyanis kölcsönhatásba léphetnek azokkal a gyógyszerekkel, pl. szorongásoldókkal és antidepresszánsokkal, melyek a MAO-t blokkolják.

Ennek a következményei többek között a következők lehetnek:
● görcsök, idegrendszeri tünetek
● kiugró magas vérnyomás – akár agyvérzést is okozóan magas
● heves szívdobogás,
● orrvérzés és
● fejfájás.

Tehát akinél hisztaminra vagy más biogén aminra való túlérzékenység jelei (álallergiás tünetek, ízületi fájdalmak, fejfájás, heves szívdobogás és ugráló, néha nagyon magas vérnyomás) is előfordul, annak nagyon oda kell figyelnie az étkezésére, illetve, ha gyógyszert is szed, akkor a kölcsönhatásokra.

A biogén aminok szintje jelentősen csökkenhet, ha rendezzük az emésztést, csökkentjük az erjedést és rothadási folyamatokat a bélben, valamint kiegyensúlyozzuk a baktériumflóránkat.

Forrás: www.balaicza.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!