Facebook hozzászólás
1 035

Mindentudó sarkantyúka

Baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátolja, a vérkeringést is serkenti és még nagyon sok minden mást is tud a kerti sarkantyúka, amelyet mindennek köszönhetően a würzburgi egyetem szakemberei a 2013-as esztendő gyógynövényének választottak Németországban.

Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt a kerti sarkantyúka – latin nevén a Tropaeolum majus –, amelynek hagyományosan sárga vagy narancsszínű virágai sokfélék lehetnek: aprók, nagyok, szimplák, teltek. Újabban a színe is egyre többféle, vörös, rózsaszín vagy akár kétszínű változata is terjed.

„Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs” – mondta Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa. Erről tanúskodik az is, hogy Németországban a kerti sarkantyúka 2013 gyógynövénye lett a tanintézmény szakembereinek döntése alapján.

Nem csak gyógyít, fűszernek is jó

Mayer szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt. Hogy Magyarországon mi a helyzet, arról keveset tudunk, de valószínűleg nálunk is kevéssé ismert erről az oldaláról. Pedig a kerti sarkantyúka fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét. Tormagyökérrel együtt fogyasztva a pedig arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is sikerrel alkalmazható. A kerti sarkantyúka mustárolajat – egyfajta növényi antibiotikumot –, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz. A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.

Ráadásul ez a növény még finom is, és minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként is használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet, sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Virágbimbóinak az íze pedig, ha ecetes-sós lében tartósítják őket, a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.

Peruból érkezett

A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába. Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány. Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt.

Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!