Facebook hozzászólás
199

Mire figyeljünk, ha az ételt házhoz-szállítással rendeljük?

Rohanó világunkban egyre többen veszik igénybe a telefonon, vagy az Interneten rendelhető étel házhoz-szállítást. Nem mindegy azonban, hogy honnan, és mit rendelünk. Az étteremben lehetőségünk van felmérni, hogy milyen körülmények között készült a tálalt étel és közvetlenül jelezhetjük, ha valamivel gondunk van.

Házhoz-szállításkor erre nincs lehetőségünk, az ételrendelést népszerűsítő honlap, vagy szórólap tartalma és az étel kiszállításának módja azonban sokat elárul egy vállalkozás hozzáállásáról, élelmiszer-biztonsági ismereteiről.

Mielőtt rendelne…

Rendelés előtt mindig győződjön meg arról, hogy az ételt elkészítő vállalkozás neve, elérhetősége (címe, telefonszáma, telephelye) fel van-e tüntetve a honlapon, a szórólapon. Ez főként akkor szükséges, ha előszö rendel valahonnan, és nem ismeri az éttermet, illetve azt a főzőkonyhát, ahonnan a kiszállítás történik. Előfordul ugyanis, hogy olyan cégek hirdetik szolgáltatásaikat, amelyeknek nincs működési engedélyük, nincsenek ellenőrizve, szakmai ismeretekkel nem rendelkező személyzetet alkalmaznak, megfelelő konyhával sem rendelkeznek és az étel magánlakásban készül.

Bizalmat ébreszthet, ha a vállalkozás a honlapján, a szóróanyagaiban megad egy olyan elérhetőséget, amelyen reklamáció esetén ténylegesen elérhető.

Ne csak a szerint válasszon, hogy éppen mit kíván meg. Gondolkozzon kicsit élelmiszer-biztonsági szempontból is. Különösen kockázatos, ha gyorsan romló ételt, pl. madártejet, nyers tojást tartalmazó (pl. tatár-bifsztek, tiramisu), vagy csak félig átsütött ételt (pl. steak), majonézes salátát, tojásos galuskát rendelne. Ezt saját érdekében ne rendeljen, ezeket inkább maga készítse el, vagy az étteremben kérje!

Szállítási feltételek

A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, olymódon, hogy a csomagolás a szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Az étel neve, származási helye, fogyaszthatósági/minőség-megőrzési ideje mellett fogyasztási- és tárolási „szabályokat" (pl. „fogyasztásig hűtve kell tárolni" vagy „fogyasztás előtt az étel felforrósítása szükséges") is fel kell tüntetnie. Az étel átvételekor a jelölés meglétére érdemes odafigyelni.

Az étel kiszállítása kizárólag engedélyezett gépjárművel, pl. motorkerékpárral, személygépkocsival történhet, működő melegen-tartó és/vagy hűtőtáskában, ládában. Műanyag rekeszben, kosárban, szobahőmérsékleten melegen-tartást vagy hűtést igénylő étel nem szállítható!

A kiszállítással egy időben élelmiszeren kívül egyéb áru, illetve személy nem szállítható!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!