Mit (t)ehet az ifjúság az egészségéért?
A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet valamint a Debreceni Egyetem alkotta konzorcium útnak indította a 40 állomásból álló egészségprevenciós programsorozatát. Cél a lakosság és kiemelten a fiatalkorúak egészségtudatosságának és táplálkozási szokásainak javítása. A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, mintegy 500 millió forint európai uniós támogatással valósul meg.
Magyarországon is jelentős problémát okoz a fiatalkorúak rossz egészségügyi állapota, ami nem kis részben a rendszertelen, egészségtelen táplálkozásnak köszönhető. A zsíros ételek, és magas cukortartalmú italok fogyasztása, a túlzott sóbevitel, a mozgásszegény életmód, mind-mind olyan tényezők, amelyek súlyos betegségek kialakulásához vezethetnek.
Éppen ezért tartják fontosnak a kezdeményezés szervezői a fogyasztói tudatosság növelését, és az egészséges életmóddal, illetve az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk terjesztését. Így javulhat a lakosság és kiemelten a fiatalok egészségtudatossága, táplálkozása.
A program főként az óvódás és általános iskolás gyermekeket célozza meg, mivel az étkezési szokások már egészen fiatalon kialakulnak. A szervezők szeretnék megszólítani a szülőket és a pedagógusokat is.
A programsorozat szeptemberben és októberben országszerte 35 különböző településen, 40 közoktatási intézményben zajlik majd. A szervezők játékos, vidám, interaktív programokkal kívánják felhívni a fiatalok figyelmét az egészségtudatosabb életmódra: a napi 4-szeri étkezés fontosságára, a túlzott só- és cukorfogyasztás visszaszorítására, az egészséges, változatos táplálkozásra, valamint a rendszeres testmozgásra.
Tudtad, hogy létezik a fehérköpeny-szindróma? Ennek is nézz utána itt!
Hozzászólás zárolva.