Mosom kezeimet?
A kézmosás nem vesz igénybe sok időt és energiát, mégis nagy segítségünkre lehet az akár hetekig is elhúzódó, sok kellemetlenséggel járó fertőző betegségek megelőzésében.
Közhelynek tűnik, de a gyakori kézmosás még a mai napig is a legegyszerűbb eszköz a betegségek megelőzésére, a fertőzések továbbterjedésének megakadályozására. Bár a kézmosás fertőzésmegelőző hatása már több mint 150 éve ismert, az azóta eltelt hosszú idő is csak azt bizonyítja, hogy sosem lehet eleget hangsúlyozni: a kézmosás a kórokozókkal szembeni védekezés első és legfontosabb fegyvere.
A test mikroorganizmusok elleni védekezése közvetlenül a bőr felületén kezdődik. A nap folyamán a különböző tárgyak és felületek érintése, vagy a munkatársainkkal való érintkezés során a kezünkön gyűlnek össze a legkoncentráltabban a baktériumok.
Ha a mikroorganizmusokkal teli kézzel megérintjük a szemünket, orrunkat vagy a szánkat, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve, akadály nélkül kerülhetnek a szervezetbe. Bár a kézfejet nem lehet teljesen megtisztítani a veszélyes mikroorganizmusoktól, a gyakori kézmosással alaposan megtizedelhetjük a baktériumok, mikrobák és vírusok számát, így jelentősen csökkentve a fertőzés átvitelének kockázatát.
Mikor mossunk kezet?
A hatékony kézmosáshoz néhány alapszabályt nem szabad figyelmen kívül hagyni. Az első legfontosabb kérdés, hogy mikor szükséges a kéz megtisztítása? Mindig mossunk kezet étkezés előtt, sérülések, sebek ellátása előtt, kontaktlencse behelyezése/eltávolítása előtt, élelmiszerek – különösképpen nyershús, például szárnyasok – előkészítése után, a mellékhelyiség használata, pelenkacsere után, állatokkal való érintkezés után, orrfújás, köhögés, tüsszentés után, fertőző betegek ellátása után. Mindig mossunk kezet a háztartásban keletkezett szeméttel való érintkezés, illetve a takarítás során használatos vegyszerekkel, törölgetésre használt rongyokkal történő érintkezés után.
Hogyan mossunk kezet higiénikusan?
A kézmosás hatásfokát nagymértékben növelhetjük antibakteriális szappan használatával. Ha lehetőségünk van nyilvános helyeken vagy otthonunkban érintés nélküli szenzoros szappanadagolót vagy csapot használni, akkor részesítsük ezeket előnyben, hiszen ezek nyújtják a legnagyobb védelmet a kórokozók ellen. Ügyeljünk a szappanozásra, erőteljesen dörzsöljük össze kezeinket, és minimum húsz másodpercig mossuk meg a csuklót, a kézfejet és tenyeret. Minden ujjunkat külön mossuk meg és a körmök alatti területekre is ügyeljünk, majd öblítsük le kezünket alaposan. Szárításhoz használjunk tiszta, eldobható kéztörlőt, vagy légfúvásos szárítót. Nyilvános helyeken, ha lehet, a csapot kéztörlő kendővel zárjuk el és az ajtón is könyökünket használva menjünk ki. Ha nem tudunk folyóvízben kezet mosni, használjunk antibakteriális kézmosó gélt.
Hozzászólás zárolva.