Facebook hozzászólás

Ne a kukában landoljon a vacsora!

A brit televíziós szakács és újságíró, a River Cottage műsorokból is ismert Hugh Fearnley-Whittingstall a „vissza a természethez” filozófia hű követője évtizedek óta. Saját fenntartható gazdálkodását vezeti, nagy környezetvédő hírében áll, és valószínűleg ő az egyik legnagyobb ellensége a fogyasztói társadalomnak. Legyen szó tonhalhalászatról vagy épp papír kávéspoharakról, rendszeresen kampányol a pazarló életmód ellen és a tudatosságra tanít.

Íme a tippek, amikért garantáltan hálás leszel Hugh-nak:

  1. Írj bevásárlólistát – Rengeteg pénzt kidobunk az ablakon, csak azért, mert túl sok kenyeret, tejfölt vagy uborkát vásároltunk. Írj listát és ragaszkodj hozzá a boltban is!
  2. Vedd meg a neten – Ma már rengeteg webshop kínálatából válogathatsz, és kisebb eséllyel csábulsz el, mintha a polcok között korzóznál.
  3. Fagyaszd le – Ha tudod, hogy nem fog elfogyni, a kenyeret, nyers halat, húsokat, sajtot, gyümölcsöket és persze a kész fogásokat is bátran fagyaszd le.
  4. Használd fel a maradékokat – Dobd fel a rántottát a hűtő alján lapuló zöldségekkel, a fagyasztott joghurtot pedig a megmaradt gyümölcsökkel.
  5. Főzz néha „túl” sokat – A levesből, szószokból, húsételekből fogyassz annyit, amennyi jól esik, a többit fagyaszd le. Később hálás leszel magadnak a gyors ebédért, amit csak kiemelsz a fagyasztóból.
  6. Pakold ki a kamrát – Minden élelmiszert, amire nincs szükséged, de még fogyasztható – legyen az rizs, konzerv vagy tartós tej – ajándékozd el vagy ajánld fel rászorulók számára.

    Hugh Fearnley-Whittingstall, Kép: Hulladék nélkül - Spektrum
    Hugh Fearnley-Whittingstall, Kép: Hulladék nélkül – Spektrum

Hugh Fearnley-Whittingstall a River Cottage sorozatok után ezúttal a legújabb, „Hulladék nélkül” című műsorában, meglepő módszerekkel hívja fel a figyelmet a pazarlásra. Csak ő lehet az, aki egy kukával járja az üzleteket, kikapkodja a vásárlók kosarából a termékeket, majd behajítja a szemetesbe. Miért is vinnék haza azokat, ha még azon a héten úgyis a szemétbe kerülnek? Emellett pedig a fentiekhez hasonló tanácsokkal szolgál mindazok számára, akik hozzá hasonlóan, tudatosan kívánják kezelni ezt a „piszkos” kérdést, illetve pénzt és ételt szeretnének megtakarítani. A „Hulladék nélkül” című kétrészes műsor premierje július 17-én 18 órakor lesz a Spektrumon.

Csak úgy fújja a füstöt a Mártrában
Elkészült az első elemzés az Európai Unió szénerőműveinek határokon átnyúló egészségügyi hatásairól. A 257 szénerőművet vizsgáló jelentésben a magyarországi Mátrai Erőmű a 27. helyen szerepel a legszennyezőbb szénerőművek listáján. A jelentés tartalmát egészségügyi szakértők is megerősítették. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet szerint a légszennyezés világszerte milliók haláláért felelős. Itt olvasd az elképesztő részleteket!
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Szomorú, de meg kell tanulnod a szót: sundowning

A sundowning az Alzheimer-kórral és a demencia egyéb típusaival társuló tünet lehet. Ilyenkor a beteg…

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…
1 / 1 496

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!