>
Facebook hozzászólás

Ne vidd a vásárra!

Az európaiak csupán 14%-a tartja be a fényvédelmi szabályokat annak ellenére, hogy 91% ismeri a lehetséges veszélyeket. Az Euromelanoma, mely a kontinens vezető bőrrák megelőzésére létrejött szervezete, széles körű kampányt indított a fényvédelmi szokások megváltoztatásáért. A Csak egy bőröd van című akció célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

 

A 2017-es Euromelanoma kampány a La Roche-Posay és IPSOS által, 13 500 európai lakoson végzett tanulmányon alapul. Ez a kutatás kimutatta, hogy az emberek mindössze 14%-a védi magát a napsugárzástól annak ellenére, hogy 91%-uk tisztában van az UV sugárzás lehetséges veszélyeivel.

Napozó nő a tengerparton, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– Azt szeretnénk, hogy mindenki úgy tekintsen bőrére, mint a legértékesebb öltözékére, és megfelelően védje az élete során. A bőrünket érő napsugárzás és a fényvédelmi viselkedésünk hatása összeadódik életünk során és örökre nyomot hagy bőrünkön – mondta Veronique del Marmol professzor, az Euromelanoma elnöke.

Az Euromelanoma magas faktorszámú fényvédő, UV-szűrős napszemüveg, sapka vagy kalap és hosszú ujjú ruházat viselését javasolja, illetve lehetőség szerint azt, hogy mindenki maradjon árnyékban.

A tanulmány érdekes adatokat szolgáltatott azokról, akik mindig vagy gyakran óvják bőrüket a fénytől. Fényvédő készítményt 59%-uk használ a napnak kitett bőrterületekre, 57%-uk az arcára. 59% visel UV-szűrős napszemüveget, 52% próbál árnyékban maradni, 38% visel sapkát vagy kalapot és csak 19% visel hosszú ujjú vagy egyéb védőruházatot.

– A kampány témája évről évre változik, de egyik állandó üzenete, hogy a bőrrák gyógyítható, ha időben felismerik. Amennyiben a bőrrák bármilyen figyelmeztető jelét észleled vagy ha nyugtalanít egy bőrelváltozás, sürgősen keress fel egy bőrgyógyászt – tette hozzá del Marmol professzor.

Tudtad?
Az Euromelanomát 1999-ben 6 belga bőrgyógyász alapította, ismertsége a kontinensen rohamosan nőtt és jelenleg 33 ország vesz részt a munkában.

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évente 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A bőrrák messze a leggyakoribb daganat és előfordulása gyorsabban nő, mint bármely más ráktípusé!

Az Euromelanoma kampány keretében 33 országban ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás lesz, melyet plakátok és brossúrák népszerűsítenek majd. A magyar érdeklődők ingyenes anyajegyszűrésre időpontot a www.euromelanoma2017.hu weboldalon tudnak foglalni.

Látogass el a www.euromelanoma.org/hungary weboldalra, ahol megtanulhatod felismerni a bőrrákra utaló jeleket és letöltheted az ingyenes önvizsgálati útmutatót.

A legjobb gyógymód
Sokszor esik szó a daganatos betegségek gyógyításáról, új kezelési lehetőségeiről. Érdemes azonban észben tartani a régi igazságot: a legjobb gyógymód a megelőzés. A rizikótényezők csökkentésével, kiküszöbölésével a daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne. Ezért a személyes felelősség az egészséges életmód kialakításában tematikával szervezett konferenciát a Magyar Rákellenes Liga, ahol a megújult Európai Rákellenes Kódexet is bemutatták.

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 148

HÍREK

1 / 1 161

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!