Olajozottan az olajokról
Süssün vagy ne süssünk olajban, melyiket használjuk salátához, egyáltalán mennyire egészségesek a különböző alajok? Ehhez adunk egy gyors összefoglalót!
-
Napraforgóolaj (többszörösen telítetlen zsírsavakban, és omega 6 zsírsavakban gazdag, amelyek nagyon hasznosak az emberi szervezet számára): minden célra alkalmas olaj, salátaöntetre, főzésre, beleértve az olajban sütés változatait. Az ismételt felhasználás lehetősége függ a sütött élelmiszertől, a sütési időtől és hőfokától;
Süss egészségedre!Főzzük, süssük, vagy pároljuk? Létezik-e vasárnapi ebéd klasszikus rántott hús nélkül? Hogyan válasszuk ki, hogy milyen zsiradékban süssünk? Rengeteg a tévhit a sütő zsiradékokról, olajakról, de mi jusson eszünkbe a polcok előtt és otthon a konyhában? Nem minden olaj alkalmas ugyanis az úgynevezett hőkezelésre, vagyis, hogy ételeket süssünk benne. Figyeljünk az összetételre, valamint a címkén található információkra, így pontos iránymutatást kaphatunk a javasolt felhasználásról. Ha betartjuk, megszívleljük, azt az egészségünk is meghálálja!
- Napraforgó és repceolaj keverék (egyszeresen telítetlen/többszörösen telítetlen, omega3/omega6 zsírsavakban gazdag): sütésre sokrétűen használható, ételkészítés magas hőfokon, majonézekhez és salátaöntetekhez is kiválóan használható;
- Hidegen sajtolt olajak (extra szűz oliva, extra szűz repce/egyszeresen telítetlen): salátaöntetek, öntetek, hirtelen sütésre;
- Dió/Szezám/Mogyoróolaj (többszörösen, vagy egyszeresen telítetlen): salátaöntetek, cseppentés, étel permetezés;
- Pálma (telített): kereskedelmi, pékipari hasznosítás;
- Kókusz (telített): elsősorban kereskedelmi felhasználás, sütés;
(Forrás: Héder Éva, dietetikus)
Hozzászólás zárolva.