Facebook hozzászólás

Riasztó az állategészségügyi ismeretek hiánya

Egy friss nemzetközi felmérés szerint az európaiak többsége ugyan tisztában van a megelőzés fontosságával, sok gazdi mégsem tájékozódik megfelelően a kisállatokkal töltött közös vakációzás előtt. Az állattartók 13 százaléka sosem alkalmaz parazitaellenes kezelést, negyedüknek pedig hiányosak az ismeretei az állatok által közvetített betegségekről.

A YouGov kutatóintézet 2018. augusztusában vizsgálta az európai kisállattartók megelőzéssel kapcsolatos szokásait, különös tekintettel az egészségmegőrzésre. A felmérésben résztvevők 39 százaléka cica-, 40 százaléka kutyatulajdonos, 21 százalékuk pedig mindkét házi kedvencből tart legalább egyet otthon.

Cica és kutya, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Vajon védettek-e kedvenceink az utazáskor?

A tulajdonosok 61 százaléka jellemzően négylábú társa nélkül indul útnak, és csak a családok egyharmada viszi magával kedvencét. A válaszadók 46 százaléka gondoskodik állata oltásairól az utazás előtt, 7 százalékuk pedig más módszerekkel védekezik. A megkérdezettek 32 százaléka a megelőzés helyett inkább magával viszi a gyógyszereket arra az esetre, ha kedvence megbetegedne. A válaszadók egyharmada teljesen felkészületlenül indul útnak, és ha baj van, akkor általában helyben próbál megoldást találni.

Utazás előtt a legtöbben az állatorvost keresik fel, a második legnépszerűbb forrás pedig az internet. A válaszadók 56 százaléka általában az orvostól értesül azokról a betegségekről, amelyeket a vakáció helyszínén kaphatnak el a házi kedvencek. 34 százalék inkább internetről vagy más hírforrásokból szerzi be az információkat. A gazdik 22 százaléka más gazdák tapasztalataira alapoz. A kisállat-tulajdonosok 21 százaléka viszont semmilyen információt nem keres arról, hogy az utazási célország milyen állategészségügyi kockázatokat rejt.

– A kisállattal való utazás előtt mindig keressük fel az állatorvost, aki segít gondoskodni kedvencünk védelméről. Ez nem csak akkor alapszabály, ha a tengerentúlra utazunk, hanem akkor is, ha egzotikus helyekre megyünk, vagy Európán belül maradunk a kutyával, macskával – figyelmeztet a Kisállatorvos szakértője, Michał Ceregrzyn.

Még a legcukibb kutya is ragadozó
Attól, hogy a kutya felköltözött a kanapéra, az emésztőrendszere nem változott, maradt ragadozó – hangzott el Magyarország első kutyadietetikai rendezvényén a Farkasfesten. Egyre több kutya szenved civilizációs ártalmaktól. Európában minden negyedik eb elhízott. Csökken a várható életkor, nő az allergia, az ízületi problémák, a cukorbetegség és a rákos megbetegedések gyakorisága.

Parazitamentesítés: a többség előre és hosszabb hatóidőben gondolkodik

A különböző élősködők ellen megelőzési céllal az állattartók 77 százaléka védi a négylábút, 23 százalék viszont a válaszreakció híve, vagyis csak akkor lép, ha fertőződést tapasztal. Akik előre gondolkodnak, azok döntő többsége (88 százalék) az állatorvos által felírt készítményeket – csepp, rágótabletta – alkalmazza. A gazdik kisebb része, 19 százaléka a rövid hatóidejű megoldásokat választja, a többség, 81 százalék azonban a legalább négyhetes védelmet nyújtó készítményeket részesíti előnyben. A válaszadók 12 százaléka az alternatív gyógyászati módszerek rajongója: ők kókuszolajjal, borostyánnal és más, nem állatorvos által javasolt készítményekkel kezelik a kisállatokat.

A felmérésből az is kiderül, hogy a gazdik csaknem fele nem a független szakértők ajánlásainak megfelelően féregteleníti házi kedvencét: 34 százalék évente egyszer féregtelenít, 32 százalék félévente, 17 százalék negyedévente, 4 százalék pedig havonta nyúl a féreghajtó szerekhez. A gazdák 13 százaléka egyáltalán nem használ parazita elleni szert.

A gazdik negyede nem számol az állatok okozta fertőzésekkel

A kutatásból kiderül: a gazdik negyedének vagy fogalma sincs róla, hogy a kisállatok akár fertőzések forrásai is lehetnek, vagy nagyon hiányosak az ismereteik.

A Kisállatorvos szakértője szerint a paraziták sok esetben nem okoznak ugyan kibírhatatlan kellemetlenségeket a kutyáknak és a macskáknak, viszont komoly veszélyt jelenthetnek a gazdákra nézve.

– Minél közelebb vagyunk egy állathoz, annál nagyobb a kitettség, ezért mind a kisállatok, mind pedig önmagunk megfelelő védelméről érdemes kikérni az állatorvos véleményét – mondja Michał Ceregrzyn.

(Forrás és további hasznos információ: www.kisallatorvos.hu)

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!