Facebook hozzászólás

Tavaszi fáradtság? Segíthet a homeopátia!

Itt a tavasz! Ja, hogy te fáradtsággal, ingerültséggel, alvászavarral, koncentrációzavarokkal küzdesz? Esetleg testi panaszaid is vannak? Ez rossz hír, a jó viszont az, hogy nem kell feltétlenül gyógyszerekhez folyamodnod: panaszaidat a homeopátiás szerek is enyhíthetik.

A téli, fényhiányos hónapok alatt kevesebbet mozgunk, és kevesebb vitamint tudunk a táplálkozással bevinni a szervezetünkbe. Ráadásul az étrendünk – természetes módon – zsírokban is gazdagabb. Így nem csoda, ha az első tavasz kezdetén nemcsak egy kis súlyfelesleggel számolhatunk, de azt is érezhetjük, hogy  energiaforrásaink kimerültek. Ilyenkor tapasztalhatunk fáradtságot, alvászavart, rossz közérzetet, enerváltságot, de sokakat akár testi tünetek is megijeszthetnek.

Kép: sxc

Ilyen lehet a hajhullás, a bőr kiszáradása, erre hajlamosaknál az ekcéma kiújulása, a fejfájás. A gyors időjárás-változások megviselhetik a frontérzékenyeket és a szív- és érrendszeri betegeket is. A levertséget azonban nem csak a hosszú, hideg és sötét hónapok okozhatják: a vizsgálatok szerint ilyenkor a legalacsonyabb a szervezet szerotonintermelése is, ami szintén szerepet játszik a hangulat alakulásában.

Életmódunk kisebb-nagyobb reformjával sokat tehetünk a tavaszi fáradtság legyőzéséért.
● Ha nem szeretnénk multivitaminokat szedni, fogyasszunk minél gyakrabban friss zöldséget és gyümölcsöt. Sokkal koncentráltabban vihetjük be a vitaminokat, ásványi anyagokat, ha a zöldekből és egy kis gyümölcsből smoothie-t készítünk magunknak.
● Próbáljuk teljes értékű reggelivel kezdeni a napot, hiszen ez sokáig energiát ad, és így könnyebb lesz naponta többször kevesebbet enni. Mivel a dehidratáltság is fokozza a fáradtságot, különösen figyeljünk az ivásra, ami optimális esetben tiszta vizet jelent.
● Alkalmazzunk váltózuhanyt, amelyet meleggel kezdünk, és hideggel fejezünk be, a lábunktól a szívünk felé haladva. Érdemes reggel beiktatni, mert erősen frissít.
● Minél többet legyünk a napfényen, sőt, ha elég elszántak vagyunk, kocogjunk, túrázzunk a szabad levegőn!
● Ha megtehetjük, egy rövid ebéd utáni pihenő, negyedórás szundítás új erőt, energiát adhat.

Így győzd le a tavaszi fáradtságot!
Végre itt a várva várt tavasz, a melegebb idő és a napsütés. Igen ám, de hiába a természet újjáéledése, sok emberen pont ilyenkor lesz úrrá a jól ismert tavaszi fáradtság.
Hogy miért, és mit lehet ellene tenni – összegyűjtöttük!

– Különösen nőknél gyakori a vashiány, aminek a tavaszi időszakban az is lehet a hátterében – esetleges orvosi indokok mellett –, hogy a gazdag vasforrások, a zöld színű zöldségek télen jóval kevésbé elérhetők. A vashiány pedig szintén járhat gyengeséggel, fáradtsággal. Homeopátiás segítség lehet a Ferrum Metallicum és a Ferrum Phosphoricum, illetve a Calcarea Phosphorica. A szerek adagolását, hígítását és esetleges kombinálásukat érdemes szakemberrel egyeztetni – mondja dr. Telegdy Margit, az Oxygen Medical belgyógyász homeopatája. – A Silicea megakadályozhatja a tünetként jelentkező hajhullást, körömtöredezést, bár nem minden esetben. Mivel a homeopátiában egyébként sem szerencsés az általánosítás, a szerválasztásban is fontos az orvosi vélemény. Ráadásul a Siliceánál mellékhatásként előfordulhat idegentest-kilökődés –  fog- és  egyéb implantátumok, például pacemaker –, ezért implantátumot viselőknek kerülniük kell! Felső légúti betegségek lábadozási szakaszában viszont segíthet a Rhus. toxucodendron. Ugyanakkor a panaszok tartós fennállásánál, illetve új, szokatlan tünet jelentkezésekor feltétlenül fontos az orvosi kivizsgálás.

www.oxygenmedical.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!