Facebook hozzászólás

Tavaszi fáradtság? Segíthet a homeopátia!

Itt a tavasz! Ja, hogy te fáradtsággal, ingerültséggel, alvászavarral, koncentrációzavarokkal küzdesz? Esetleg testi panaszaid is vannak? Ez rossz hír, a jó viszont az, hogy nem kell feltétlenül gyógyszerekhez folyamodnod: panaszaidat a homeopátiás szerek is enyhíthetik.

A téli, fényhiányos hónapok alatt kevesebbet mozgunk, és kevesebb vitamint tudunk a táplálkozással bevinni a szervezetünkbe. Ráadásul az étrendünk – természetes módon – zsírokban is gazdagabb. Így nem csoda, ha az első tavasz kezdetén nemcsak egy kis súlyfelesleggel számolhatunk, de azt is érezhetjük, hogy  energiaforrásaink kimerültek. Ilyenkor tapasztalhatunk fáradtságot, alvászavart, rossz közérzetet, enerváltságot, de sokakat akár testi tünetek is megijeszthetnek.

Kép: sxc

Ilyen lehet a hajhullás, a bőr kiszáradása, erre hajlamosaknál az ekcéma kiújulása, a fejfájás. A gyors időjárás-változások megviselhetik a frontérzékenyeket és a szív- és érrendszeri betegeket is. A levertséget azonban nem csak a hosszú, hideg és sötét hónapok okozhatják: a vizsgálatok szerint ilyenkor a legalacsonyabb a szervezet szerotonintermelése is, ami szintén szerepet játszik a hangulat alakulásában.

Életmódunk kisebb-nagyobb reformjával sokat tehetünk a tavaszi fáradtság legyőzéséért.
● Ha nem szeretnénk multivitaminokat szedni, fogyasszunk minél gyakrabban friss zöldséget és gyümölcsöt. Sokkal koncentráltabban vihetjük be a vitaminokat, ásványi anyagokat, ha a zöldekből és egy kis gyümölcsből smoothie-t készítünk magunknak.
● Próbáljuk teljes értékű reggelivel kezdeni a napot, hiszen ez sokáig energiát ad, és így könnyebb lesz naponta többször kevesebbet enni. Mivel a dehidratáltság is fokozza a fáradtságot, különösen figyeljünk az ivásra, ami optimális esetben tiszta vizet jelent.
● Alkalmazzunk váltózuhanyt, amelyet meleggel kezdünk, és hideggel fejezünk be, a lábunktól a szívünk felé haladva. Érdemes reggel beiktatni, mert erősen frissít.
● Minél többet legyünk a napfényen, sőt, ha elég elszántak vagyunk, kocogjunk, túrázzunk a szabad levegőn!
● Ha megtehetjük, egy rövid ebéd utáni pihenő, negyedórás szundítás új erőt, energiát adhat.

Így győzd le a tavaszi fáradtságot!
Végre itt a várva várt tavasz, a melegebb idő és a napsütés. Igen ám, de hiába a természet újjáéledése, sok emberen pont ilyenkor lesz úrrá a jól ismert tavaszi fáradtság.
Hogy miért, és mit lehet ellene tenni – összegyűjtöttük!

– Különösen nőknél gyakori a vashiány, aminek a tavaszi időszakban az is lehet a hátterében – esetleges orvosi indokok mellett –, hogy a gazdag vasforrások, a zöld színű zöldségek télen jóval kevésbé elérhetők. A vashiány pedig szintén járhat gyengeséggel, fáradtsággal. Homeopátiás segítség lehet a Ferrum Metallicum és a Ferrum Phosphoricum, illetve a Calcarea Phosphorica. A szerek adagolását, hígítását és esetleges kombinálásukat érdemes szakemberrel egyeztetni – mondja dr. Telegdy Margit, az Oxygen Medical belgyógyász homeopatája. – A Silicea megakadályozhatja a tünetként jelentkező hajhullást, körömtöredezést, bár nem minden esetben. Mivel a homeopátiában egyébként sem szerencsés az általánosítás, a szerválasztásban is fontos az orvosi vélemény. Ráadásul a Siliceánál mellékhatásként előfordulhat idegentest-kilökődés –  fog- és  egyéb implantátumok, például pacemaker –, ezért implantátumot viselőknek kerülniük kell! Felső légúti betegségek lábadozási szakaszában viszont segíthet a Rhus. toxucodendron. Ugyanakkor a panaszok tartós fennállásánál, illetve új, szokatlan tünet jelentkezésekor feltétlenül fontos az orvosi kivizsgálás.

www.oxygenmedical.hu

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…
1 / 1 496

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

HÍREK

1 / 1 146

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!