Facebook hozzászólás

Tévhitek a kullancsról

“Az embernek adott oltás véd a kullancs által terjesztett valamennyi betegség ellen.” Tényleg így lenne? Koránt sem…

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület egyik elsődleges célja a társadalom kullanccsal kapcsolatos tévhiteinek eloszlatása. Az alábbiakban az általuk megnevezett 6 “legnépszerűbb” tévhit és cáfolataik olvashatók.

1., Tévhit: A kullancs mint állat évszakhoz kötötten támad… , s vitatkoznak, hogy alulról, vagy felülről támadnak-e!

A valóság: Sajnálatosan országszerte az enyhe telek okán már egész évben folyamatosan, de nyár elején és ősszel két nagyobb hullámban támadnak a kullancsok. A vérszívók jelentős létszámban lepik el a természetet, s most már a kerteket és a közparkokat is. A kullancsok támadására két irányból számíthatunk. A gyepi növénytársulásokban a fűszálak hegyéről támadó, szemmel rendelkező, látó kutya-kullancs ill. a csertölgy alapú erdőségek cserjéinek levél fonákjáról vadászó, szemmel nem rendelkező, “vak” közönséges kullancs a leggyakoribb vérszívók Magyarországon a 42 honos kullancsfaj közül. A kullancs szó nem egy állatot jelent, hanem egy egész állatcsaládot, igen nagy fajszámban.

2., Tévhit : hogy csak egy-két kullancs terjesztette betegség van…

A valóság: Számos betegség van mely embert- és kedvencállatot egyaránt megbetegít…

– A kullancsok egyedfejlődési alakjai, a kullancs lárvák-, a kullancs nimfák- és a kifejlett kullancsok, melyek már nőstények, vagy hímek szúrásukkor önmagukban is okozhatnak embereknek és kedvencállatoknak (kutyáknak, stb) egészségkárosodást( bőrgyulladást, allergiát, mérgezést stb). A kullancsok egyedfejlődési alakjai nagyobb gondot akkor jelentik, amikor a szúrásukon át kórokozó tartalmú nyálat fecskendeznek, s így fertőzik meg áldozatukat szerte Európában a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusával ( nagyon tanácsos gyermekeinknek és magunknak az ellene való védőoltást beadatni), a Lyme borreliosis, klasszikus nevén a Lyme-kór ( kutyáikat oltassák be), a tularemia, a Q-láz, az ehrlichiosis, a babesiosis, a mediterrán foltos láz, vagy a TIBOLA kórokozóival.

3., Tévhit: Az embernek adott oltás véd a kullancs által terjesztett valamennyi betegség ellen!

A valóság: Az embernek adott védőoltás kizárólag a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusfertőzés ellen véd. A teljes oltási sorozat után biztosított az oltott személy védelme.

4., Tévhit: Az emberek számára forgalomban van a Lyme-kór elleni védőoltás.

A valóság: Emberre NINCS Lyme-kór elleni védőoltás, csak a kutyák számára kérhető az állatorvosoktól.

5.,Tévhit: Kutyákra nem veszélyes a kullancs…

A valóság: A Lyme-kór , a babeziozis és más betegségek fenyegetik a kutyákat, ezért például kullancsriasztó cseppet- , vagy nyakörvet ajánlott viselniük.

6.,Tévhit: Szeretnek napozni-sütkérezni a fűszálakon a kullancsok…

A valóság:

A kullancsfajok egyedei a direkt napfénynek kitett testrészeket nem csípik, mert gyűlölik a napfényt ( lucifug), mely számukra halálos, a kiszáradás veszélye miatt.

A természetben járva tudnunk kell, hogy a kullancs mely testrészünket szereti felkeresni vérszívás céljából:

-A kullancs áldozatra kerülve a napfény hatásától mentes, azaz ruhával fedett, izzadt-párás testrészbe szúrja szipókáját. Bőrberögzülés tekintetében a látó kullancsok a rövid szájszervű-, míg a “vak” kullancsok a hosszú szájszervű csoportba tartoznak. Az áldozat bőrébe való rögzülés különbözősége a vérszívás várható időtartamának az eltérését jelenti. Az előbbiek több időt-, míg az utóbbiak rövidebb időt töltenek vérszívással.

A kullancs bőrből való eltávolítására sok népi módszer él a köztudatban. Sajnos minden hagyományos módszer (zsírral bekenés, kicsavarás, stb) a kullancs fuldoklását és gyötrését célozza, minek következtében a haldokló kullancs kórokozó tartalmú nyálat köp áldozatába. Tehát a népi módszerek pont a megelőzendő fertőződést idézik elő!

A kullancs szakszerű eltávolítása:

-A kullancs lárvákat- és nimfákat injekciós tűvel kell kipöccinteni a bőrből. – A kifejlett kullancsok veszélytelen eltávolításra született, mindenki által emberen és kedvencállaton egyaránt alkalmazható, egyszer használatos, orvostechnikai eszköz, a KULLANCS-ELTÁVOLÍTÓ KANÁL. Az eszköz országszerte kapható az állatpatikákban, gazdaboltokban és a gyógyszertárakban.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…

A fenébe! Magunkra hoztuk a bajt!

Ma már népbetegség, mely nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti, ez pedig az ösztrogéndominancia.…
1 / 1 496

PÁRKAPCSOLAT

Vágy és élvezet „azon túl” is

Öregedés és menopauza. A masszív változás ideje, ami hatalmas kihatással van a szexuális életre és az életminőségre. De, a változó tested egyben nagyszerű lehetőséget is kínál a szexuális megújuláshoz…
1 / 211

Receptek

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!