Facebook hozzászólás

Úgy szeretnélek magamhoz ölelni

Egyre több nő által ismert és rettegett rövidítés a PCOS. Nem ok nélkül, ugyanis a policisztás ovárium szindróma a vezető meddőségi ok napjainkban: a fogamzókorú nők 6-15 százaléka szenved ezen leggyakoribb hormonális rendellenességtől. Pedig, ha időben felismerjük a tüneteit és szakorvos segítségét kérjük, némi odafigyeléssel kordában tartható a betegség, és a fogantatás esélye is növelhető. Jelenlegi ismereteink szerint ugyan a betegség közvetlenül nem gyógyítható, viszont jól kezelhető.

Mi is az a PCOS?

A PCOS egy összetett kórkép. A betegséggel küzdő nők petefészkei a normálisnál nagyobb mennyiségű férfi hormont (androgént) termelnek, ez a folyamat pedig befolyással van a női menstruációs ciklusra, a külső jegyek bizonyos aspektusaira és gyakran a termékenységre is. Miután a szervezet nem tudja előállítani a szabályos, természetes ovulációhoz szükséges hormonokat, ezért a petesejtek nem képesek megérni. Legsúlyosabb következménye, hogy nagymértékben akadályozza a természetes fogantatást, terhesség során pedig rizikófaktort jelenthet.

Kép: Ragaszkodj hozzá Gyermekvállalás PCOS-sel
Kép: Ragaszkodj hozzá Gyermekvállalás PCOS-sel

Figyeld a tested és tedd félre szégyenérzeted!

A betegség gyakran hosszú évekig észrevétlen marad. Sok esetben előfordul, hogy csak akkor derül ki, hogy valami nincs rendben, amikor a pár gyermeket szeretne. A PCOS beazonosítása nem egyszerű, hiszen összetett tünetegyüttes kíséri: rendszertelen menstruációs ciklus, kismedencei fájdalom, nehezen kezelhető, problémás arcbőr, szőrösödés vagy éppen hajhullás, súlygyarapodás, magas vérnyomás, akár inzulinrezisztencia vagy 2-es típusú cukorbetegség. Különösen nehéz a diagnózis felállítása is, hiszen nem létezik egyszerűen alkalmazható teszt, mely kimutatná a betegséget. Az orvosok csak a szervezet állapotának felmérésére, következtetéseikre és vizsgálatokra hagyatkozhatnak. Segítsük gyógyulásunkat azzal, hogy ha az említett, kínosnak gondolt tünetek bármelyikét észleljük magunkon, szégyenérzetünket félretéve, őszintén elmondjuk azt kezelőorvosunknak.

Fogantatás a betegség mellett

A betegséggel élők számára rendkívül nehéz természetes úton teherbe esni, amennyiben pedig mégis megtörténik, fokozott rizikófaktort jelent a várandósság és a szülés során. Az érintett kismamánál számos betegség kialakulhat, valamint a születendő kisbaba is több kockázati tényezőnek van kitéve. Mindemellett szerencsére nem ritka, hogy PCOS-től szenvedő nők egészséges gyermekvárást tapasztalnak. A terhesség biztonságos lefolyása érdekében a legfontosabb, hogy rendszeresen konzultáljunk nőgyógyászunkkal. Továbbá határozzunk meg célokat, amelyek lépésről-lépésre történő megvalósításával fokozatosan térhetünk át az egészséges életmódra, ezzel is támogatva hormonháztartásunkat.

Ajjaj! Szőrösödik a lányom!
Gyakran PCOS áll a tesztoszteron-túltengés hátterében. Bár az esetek többségében a felnőtt nők kapcsán kerül szóba, ám gyerekeknél is előfordulhat, így a tünetek fennállásakor az ő esetükben is érdemes erre gyanakodni. Dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológus főorvosa, csecsemő és gyermekgyógyász mondja el a legfontosabbakat.

Ragaszkodj hozzá! Tippek a betegség kezeléséhez

Noha a PCOS nem gyógyítható, odafigyeléssel és orvosi segítséggel, valamint életmódváltással kordában tartható, tünetei enyhíthetők.

Segítségkérés: Ha az említett panaszokat tapasztalod, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Minél előbb kiderül a betegség, annál hamarabb kérhetsz segítséget a leghatékonyabb kezelési mód kiválasztásában. Különösen fontos ez abban az esetben, ha a közeljövőben már gyermeket szeretnétek.

Életmódváltás lépésről-lépésre: Az ovuláció folyamatos nyomon követésével, egészséges, tiszta étkezéssel, a fogantatást elősegítő étrendkiegészítők és D-vitamin szedésével, valamint rendszeres testmozgással, szükség esetén fogyással Te magad is hozzájárulhatsz a PCOS tüneteinek mérsékléséhez, a fogantatás elősegítéséhez. A lényeg, hogy apró lépésekkel, fokozatosan haladjunk életminőségünk jobbítása felé.

Sikeres gyermekáldás: Ha PCOS-t diagnosztizálnak, akkor sem szabad feladni családalapítási terveinket. Ugyanis akár orvosi közreműködéssel, termékenységhez hozzájáruló gyógyszeres kezelésekkel, esetleg műtéti beavatkozás vagy mesterséges megtermékenyítés segítségével is van lehetőség a gyermekvállalásra.

Hormonális betegségekről és elérhető kezelési módokról további hasznos írások olvashatók a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán.

(Források: attainfertility.comhealthline.compcosdietsupport.compregnancybirthbaby.org.au)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

OTTHON

Ez az igazi rezsicsökkentés

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak,…

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!