3 húsféle, amelyet Önnek is érdemes gyakrabban fogyasztania
Érdemes mindig újdonságokat kipróbálni a gasztronómiában, hogy az étkezések változatosak és egészségesek legyenek. A következőkben a lazac- és a bárány-, illetve a marhahús-fogyasztás előnyeit gyűjtöttük össze.
A lazac az egyik legkiválóbb minőségű halféle. A- és D-vitamin tartalma kimagasló, ezért az immunrendszert rövid és hosszú távon is erősíti. Kutatások szerint aki hetente kétszer fogyaszt lazacot, jelentősen csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
100 gramm lazac kb. 25 gramm sovány fehérjét tartalmaz. Ennek köszönhetően az egyik legjobb fehérjeforrás, ha halakról beszélünk. A soványabb fehérje kevésbé terheli a gyomrot, így az emésztési folyamatok gördülékenyebbek lesznek.
Szerencsére a lazac szinte bármilyen étrendbe beépíthető. Szigorú diétás vagy sportolói étrendhez is tökéletes választás ez a hal, amelyet érdemes friss zöldségekkel fogyasztani. Ha kizárólag minőségi alapanyagokból szeretne dolgozni, válassza a Matusz-Vad Webáruházban kapható húsféléket!
Bárány
A bárányhús a vöröshúsok közé sorolható, és jellegzetes ízzel rendelkezik. Fontos előnye, hogy vasban gazdagabb, mint a csirkehús vagy a hal. Sokszor a bárányhúst füstölik, hogy még markánsabb íze legyen.
Kb. 25-26%-os fehérjetartalma sportolók számára is kiváló, hiszen a sovány fehérje remekül építi az izmokat. Az edzések közben megsérült izmok ugyanis hatékonyan építhetők és növelhetők a sovány húsok fogyasztásával.
A húsfeldolgozás fajtájától függően a bárány akár több zsírt is tartalmazhat az átlagos húsoknál. A bárányhús zsírtartalma kb. 18-21%, amely megfelelően biztosítja a fontos telített zsírsavak bevitelét.
B12-vitaminban is gazdag, amely fontos az egészséges vérellátás és agyi működés érdekében. Az állati eredetű ételek sokkal több B-vitamint tartalmaznak, mint a növényi eredetű ételek, ezért érdemes bárányt is gyakrabban enni.
Marha
A lazachoz és a bárányhoz hasonlítva valószínűleg a marha a legnépszerűbb a három felsorolt hús közül. Hazánkban is közkedvelt vöröshúsnak számít, azonban az itthoni fogyasztás még elmarad az európai átlagtól.
Ahogyan a lazac és a bárány, úgy a marha is rendkívül fehérjedús. 100 gramm marhahúsban kb. 27-28 gramm fehérje található. A marhahús az egyik legjobb választás a teljeskörű fehérjebevitelre, és az íze valóban markáns.
Hozzászólás zárolva.