Facebook hozzászólás
406

JÓTÉKONYSÁGI FELHÍVÁS!!!

Elindult a JótÉtel

JótÉtel néven indult el az az összefogás, amelynek célja az ételpazarlás csökkentése, illetve az, hogy a céges rendezvényeken és sajtóeseményeken megmaradó étel a legjobb helyre, a rászorulókhoz juthasson el.

A Noguchi Porter Novelli az LG Magyarországgal, a Budapest Bike Maffiával (BBM) és a Kreatív magazin kiadójával összefogott, hogy a céges rendezvényeken és sajtóeseményeken megmaradó ételt a BBM közreműködésével eljuttathassák a rászorulókhoz.

Tanuljuk meg az élelmiszerrel való spórolást! Fotó: depositphotos.com
Tanuljuk meg az élelmiszerrel való spórolást! Kép: depositphotos.com

A jó ötletek mindig egyszerűek: miután egy LG sajtóesemény végén rengeteg szendvics és más hidegkonyhai készítmény megmaradt, a vállalat képviselői lelkesen fogadták a felvetést, hogy az ételeket el tudják vinni hajléktalanokat támogató szervezetekhez, intézményekhez. Akkor az idő rövidsége miatt végül maguk juttatták el a megpakolt tálcákat a Dankó utcai melegedőbe, de világos volt, hogy tervezéssel és szervezettséggel sokkal jobb eredményt lehetne elérni. Ez az együttműködés azóta még szorosabbá vált, az LG a közelmúltban egy energiatakarékos hűtőszekrényt is adományozott a Budapest Bike Maffiá-nak és bejelentette, hogy a saját rendezvényei után megmaradó ételeket minden lehetséges alkalommal eljuttatja a szervezethez.

A kezdeményezés nyílt, azaz várják és bátorítják olyan nagylelkű cégek és ügynökségek csatlakozását, amelyeknek szintén fontos, hogy közösen, felelősen és fenntarthatóan lépjenek fel az élelmiszer-pazarlás ellen a hajléktalanok érdekében. Az összefogás résztvevői szeretnék, ha minél több ügynökség és megbízó csatlakozna a projekthez, hogy együtt segítsenek a rászorulókon. A partnerek annyira komolyan vették a felhívást, hogy elsőként csatlakoztak az olyan nagy cégek, mint a Coca-Cola Magyarország, a Cordia, a Dreher Sörgyárak, az Ericsson Magyarország, a Futureal-csoport, a magyarországi McDonald’s, a Profession.hu, az Unilever Magyarország és a UPS Magyarország.

 

Más még megenné. Fotó: depositphotos.com
Más még megenné. Kép: depositphotos.com

 

Pár napja a BBC arról számolt be, hogy fejenként átlagosan 527 kalóriát tartalmaz az az ételmennyiség, amit naponta kidobnak az emberek világszerte – vagyis az élelmiszer tudatos felhasználásával akár öt ember is jóllakhatna ugyanannyi élelemből, amennyi jelenleg négy fő számára elegendő. A BBC által idézett friss becslések a hollandiai Wageningen Egyetem szakértőitől származnak, akik szerint idáig jócskán alul becsültük az élelmiszer-pazarlás mértékét, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) például átlagosan napi 214 kalóriára tartotta idáig a maradékok energiatartalmát. Korábban nem vették figyelembe, hogy a gazdag háztartásokban sokkal több élelmiszert dobnak ki, mint a szegényekben. A jelenség minél pontosabb felmérése nagyon fontos, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy miként osztjuk be a rendelkezésünkre álló élelmet. Az ENSZ adatai szerint a jelenlegi üvegházhatású gázkibocsátást közel tíz százalékkal mérsékelhetnénk, ha az ételpazarlás teljesen megszűnne, rövid távon pedig egyénileg mindenki érzékelhetné, hogy kevesebb pénzt kell táplálkozásra fordítania.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…

Esküvői ajándék – Hogyan válasszuk ki a megfelelő nászajándékot?

Az esküvői ajándék kiválasztása komoly feladat lehet. Szeretné az ifjú párt valamivel megajándékozni, ami örömet…
1 / 3 461

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!