Facebook hozzászólás
2 326

SÜSS OTTHON KENYERET!

Házi burgonyás cipó

Úgy jártam, hogy egy morzsa kenyerünk nem maradt, így este álltam neki a kenyérsütésnek, felhasználva a megmaradt főtt burgonyát. Gyerekkorom egyik kedvenc kenyere volt a burgonyás kenyér. Puha belű, mennyeien ropogós héjú, nagyon finom kenyeret sütöttem, mindenféle adalékanyag mellőzésével. Bátorítok mindenkit, süssön otthon kenyeret, utánozhatatlan ízű, és az öröm, hogy saját sütésű kenyeret tehetsz a család elé, megfizethetetlen. Tudom, sokan azt gondoljátok, nekem erre nincs időm. Nekem sincs sok, és mégis még este is nekiállok, mert a dagasztási időn kívül nemigen kíván több ráfordítást, amíg kel, addig tud az ember mást csinálni, a formázása pár perc, majd a sütés, ami kb. 40-45 perc – is engedi, hogy ezalatt mással foglalkozzunk. Ezt a cipót is a jól bevált vaslábasban sütöttem.

Házi burgonyás cipó, Kép: Pammer Lívia
Házi burgonyás cipó, Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

  • 50 deka kenyérliszt
  • egy tasak instant élesztő ( 7 g)
  • egy evőkanál só
  • egy evőkanál puha sertészsír
  • 15 deka főtt és alaposan áttört burgonya
  • 1 maréknyi apró zabpehely
  • körülbelül 2,8 dl langyos víz

Elkészítés:

A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, hozzáadtam az instant élesztőt, a sót, a puha sertészsírt, az áttört burgonyát egy maréknyi zabpelyhet és a vizet hozzáadagolva rugalmas sima tésztát dagasztottam. Lisztezett kelesztőtálban majdnem duplájára kelesztettem, majd a tésztát kivettem, kézzel óvatosan átnyomkodtam, és cipó formájúra igazítottam. Szilikonos sütőpapírra helyeztem és konyharuhával letakarva körülbelül a  duplájára kelesztettem. Eközben a sütőt 230 fokra melegítettem, a vaslábassal együtt. Mikor a cipócska megkelt a tetejét pengével bevagdostam, és nagyon óvatosan a forró vaslábasba helyeztem a sütőpapírral együtt (kezekre vigyázni!).  A tetejét rátettem, majd a sütőtérbe visszahelyezve elkezdtem sütni. 10 perc múltán a hőfokot visszavettem 210 fokra. A sütési idő 40-45 perc. Mikor a kenyér megsült, rácsra kivéve hűtöttem, és nagyon sokszor megnézve, hogy kihűlt-e már, mélyeket szippantottam az illatából.

Jó étvágyat kíván: Pammer Lívia



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!