Sült libacomb krumpligombóccal és vörösboros káposztával
Jöhet egy finom sült libacomb? Persze, hiszen még mindig nincs vége a Márton-napi dorbézolásnak. De ezt a receptet nem csak eme nevezetes ünnep alkalmával lehet fogyasztani, bármely vasárnapi ebéd kiváló főszereplője lehet.
Sült libacomb, krumpligombóccal és vörösboros káposztával
Hozzávalók
Libasült
- 4 db libacomb
- 10 dkg libazsír (ez lehet a tegnap levesünkről leszedett is)
- 1 fej fokhagyma
- 1 dl vörösbor
- 4 szál rozmaring
- 4 szál kakukkfű
- só, bors
- opcionálisan: gyümölcsök (körte, szilva, alma)
Krumpligombóc
- 50 dkg krumpli
- kb. 15-20 dkg liszt
- 1 tojás
- 1 tk szerecsendió
- só
Párolt káposzta
- 1 kg vöröskáposzta
- 3 ek libazsír
- 10 ek cukor (jobb, ha barna)
- 1 dl vörösbor
- 1 ek ecet
- 2 tk fűszerkömény (jobb az őrölt)
Elkészítés
Sült libacomb
A húsokat megmossuk, tepsibe rakjuk bőrös felükkel lefelé, sózzuk, borsozzuk, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rádobjuk a fűszernövényeket, lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe. A legjobb ha egész éjjel pácolódik, de pár óra is megteszi. Pácolás után aláöntjük a bort, hozzáadjuk a zsírt, a maradék fokhagymát és alufólia alatt elkezdjük sütni, kb. 170 fokon. Közben néha forgatjuk. Kb. 2 óra alatt válik omlóssá. Ezalatt pont elkészíthetjük a köreteket.
Krumpligombóc
A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha puha, leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk a sót, a tojás és annyi lisztet, amitől összeáll a gombóc. Lobogva forró vízben főzzük ki. Itt nem igaz, hogy akkor van készen, amikor feljön a víz tetejére, onnantól még 2-3 perc. A kész gombócokat locsoljuk meg a hús zsírjával.
Párolt káposzta
A káposztát vékonyra szeleteljük (jobb, ha eleve így vesszük a piacon). A zsírt megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és picit karamellizáljuk. Beletesszük a káposztát, jó alaposan összekeverjük a karamelles zsírral és sózzuk. Jöhet hozzá a kömény, az eset és a bor egy része. Lefedjük, és hagyjuk lassan párolódni. Néha keverjük meg, nehogy leégjen, de ha kicsit odakap, az direkt jól áll neki. Ha elfövi a levét, mindig bort adjunk hozzá. Amikor elkészült, állítsuk be az ízét még ecettel, cukorra, sóval, ki hogy szereti.
Tipp: Isteni, ha a hús mellé teszünk gyümölcsöket is.
Tipp 2: A krumpligombócba keverhetünk sajtot, vagy pirított szalonnát is.
Tipp 3: A káposztához adhatunk aszalt szilvát, vagy almát, de narancsot is.
Ha szeretnéd elkészíteni a libalevest, itt találod a receptet:
Márton-napi libaleves
Hozzászólás zárolva.