Facebook hozzászólás
2 023

Sült libacomb krumpligombóccal és vörösboros káposztával

Jöhet egy finom sült libacomb? Persze, hiszen még mindig nincs vége a Márton-napi dorbézolásnak. De ezt a receptet nem csak eme nevezetes ünnep alkalmával lehet fogyasztani, bármely vasárnapi ebéd kiváló főszereplője lehet.

Sült libacomb, krumpligombóccal és vörösboros káposztával

 

Hozzávalók

Libasült

  • 4 db libacomb
  • 10 dkg libazsír (ez lehet a tegnap levesünkről leszedett is)
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 dl vörösbor
  • 4 szál rozmaring
  • 4 szál kakukkfű
  • só, bors
  • opcionálisan: gyümölcsök (körte, szilva, alma)

Krumpligombóc

  • 50 dkg krumpli
  • kb. 15-20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 tk szerecsendió

Párolt káposzta

  • 1 kg vöröskáposzta
  • 3 ek libazsír
  • 10 ek cukor (jobb, ha barna)
  • 1 dl vörösbor
  • 1 ek ecet
  • 2 tk fűszerkömény (jobb az őrölt)
Sült libacomb, krumpligombóccal és vörösboros káposztával Fotó: Depositphotos
Sült libacomb, krumpligombóccal és vörösboros káposztával Fotó: Depositphotos

Elkészítés

Sült libacomb

A húsokat megmossuk, tepsibe rakjuk bőrös felükkel lefelé, sózzuk, borsozzuk, 3-4 gerezd zúzott fokhagymával bedörzsöljük, rádobjuk a fűszernövényeket, lefóliázzuk és betesszük a hűtőbe. A legjobb ha egész éjjel pácolódik, de pár óra is megteszi. Pácolás után aláöntjük a bort, hozzáadjuk a zsírt, a maradék fokhagymát és alufólia alatt elkezdjük sütni, kb. 170 fokon. Közben néha forgatjuk. Kb. 2 óra alatt válik omlóssá. Ezalatt pont elkészíthetjük a köreteket.

Krumpligombóc

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Ha puha, leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk a sót, a tojás és annyi lisztet, amitől összeáll a gombóc. Lobogva forró vízben főzzük ki. Itt nem igaz, hogy akkor van készen, amikor feljön a víz tetejére, onnantól még 2-3 perc. A  kész gombócokat locsoljuk meg a hús zsírjával.

Párolt káposzta

A káposztát vékonyra szeleteljük (jobb, ha eleve így vesszük a piacon). A zsírt  megmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot, és picit karamellizáljuk. Beletesszük a káposztát, jó alaposan összekeverjük a karamelles zsírral és sózzuk. Jöhet hozzá a kömény, az eset és a bor egy része. Lefedjük, és hagyjuk lassan párolódni. Néha keverjük meg, nehogy leégjen, de ha kicsit odakap, az direkt jól áll neki. Ha elfövi a levét, mindig bort adjunk hozzá. Amikor elkészült, állítsuk be az ízét még ecettel, cukorra, sóval, ki hogy szereti.

Tipp: Isteni, ha a hús mellé teszünk gyümölcsöket is.
Tipp 2: A krumpligombócba keverhetünk sajtot, vagy pirított szalonnát is.
Tipp 3: A káposztához adhatunk aszalt szilvát, vagy almát, de narancsot is.

Ha szeretnéd elkészíteni a libalevest, itt találod a receptet: 
Márton-napi libaleves





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!