Facebook hozzászólás
8 663

A LEVES MÁSNAP A LEGJOBB!

Márton-napi libaleves

Pénteken Márton nap lesz, ezért, hogy legyen időtök bevásárolni, felkészülni, most megadjuk az első fogás receptjét. Annál is inkább, mert a leves az úgy jó, ha van ideje összeérni, ezért nyugodtam megfőzheted már ma, de legkésőbb holnap állj neki!

Hozzávalók: 

Egy jó nagy fazékhoz (ha kevesebbet főznél, vedd a felét, bár a maradék levest le lehet fagyasztani és bármikor előkapható, ha a recept alaplevet ír)
  • 1,5-2 kg libaaprólék
  • 4-5 sárgarépa
  • 3 fehérrépa
  • 1 közepes zeller
  • 1 karalábé
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 fél fej kicsi kelkáposzta
  • 1 tk szerecsendió
  • bors
  • kisebb csokor petrezselyem
  • 3-4 szál zellerzöld (nem zellerszár!)
Márton napi libaleves Fotó: Pexels
Márton napi libaleves Fotó: Pexels

Elkészítés

A húsokat megmossuk, fazékba tesszük és kb. 4-5 liter vizet öntünk rá. Felforraljuk, a habját leszedjük. Míg felforr, az összes zöldséget megtisztítjuk, feldaraboljuk (ne túl kicsire, hogy ne főjenek szét), majd hozzáadjuk a húshoz az összes fűszerrel együtt és kis lángon 2-3 órát főzzük. Amikor készen van, a petrezselymet, zellerzöldjét, hagymát eltávolítjuk. Szokás átszűrni a levest, de ha lusták vagyunk erre, mondjunk csak annyit: így rusztikusabb.
Ha éjszakára lehűtjük, könnyen leszedhetjük róla a megfagyott zsírt – amit ne dobjunk ki, remek lesz a libapecsényehez – hamarosan jövünk azzal is.

Tipp: Sokan maceszgombóccal tálalják, de kicsit drága mulatság ehhez használni a libamájat. Házi csigatésztával is mennyei!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!