MÉLTÓ ZÁRÁSA A MÁRTON NAPNAK
Lúdláb torta
Mint tudjuk: aki Márton napkor nem eszik libát, egész évben éhezni fog. Nos, mi gondoltunk azokra is, akik nem szeretik a hús, nekik itt van egy kis lúdláb torta.
Lúdláb torta
Hozzávalók 26-os tortaformához
Tészta:
- 4 tojás
- 4 csapott ek cukor
- 4 púpos ek liszt
- 1 ek kakaópor
- 1/2 cs. sütőpor
Krém:
- 30 dkg étcsokoládé (60%-os)
- 500 ml habtejszín (30-32%-os)
- 3-5 ek cukor
- 1 üveg magozott meggybefőtt (vagy fél kiló friss)
- opcionálisan: rum/rumaroma
Teteje és az oldala:
- 20 dkg csokoládé
- 2 ek olaj
Elkészítés
A piskóta
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, sütőport összekeverjük. Óvatosan beleforgatjuk a habot és sütőpapírral bélelt formában megsütjük. Kb. 30 perc 170 fokon. Vegyük ki a formából, húzzuk le róla a papírt és hűtsük le. Ha a piskóta meleg, a krém leolvad róla.
A krém
12 szem meggyet tegyünk félre.
Ha szeretjük a rumot, a lecsöpögtetett meggyet locsoljuk meg egy kevéssel.
A tejszínt felforrósítjuk, beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg a csoki teljesen felolvad. A krémet teljesen lehűtjük – a tejszínt ugyanis csak nagyon hidegen lehet felverni. 1-2 óra a hűtőben jót tesz neki. Ha kellően lehűlt, könnyű habbá verjük.
A meggy locsolása helyett a krémbe is tehetjük a rumot, de el is hagyhatjuk.
Összeállítás
A piskótát tegyük egy tortatálra és rakjuk vissza köré a karimát. A krém kb. 1/4-ét simítsuk el a tésztán. Szórjuk meg gazdagon a meggyel, jöhet még egy réteg krém, még egy adag meggy, végül kenjük rá szinte az összes krémet – kicsit hagyjunk a díszítéshez.
Tegyük hűtőbe.
Teteje
A csokit az olajjal felolvasztjuk és ha szobahőmérsékletűre hűlt, a krémre kenjük.
A félre tett krémmel és a meggyszemekkel díszítjük.
Tipp: Ha meg akarod csinálni a látványos cicomát, a tetejére szánt olvasztott csoki egy részét tedd egy kisebb zacskóba és a zacskó egyik sarkát vágd le. A pici lyukon keresztül szilikonos sütőpapírra csinálj köröket, majd hagyd kihűlni. Óvatosan szedd fel a papírról és nyomd bele a krémbe.
Hozzászólás zárolva.