Farsangi leves
Káposztás paszulyleves
Tagadhatatlan, hogy télen jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Már rögtön az új évet korhelylevessel indítjuk, aztán pedig bizony gyakran előkerül a bab is a kamrából. Most ezt a kettőt egyesítve mutatunk nektek egy igazi farsangi fogást, Fördős Zé konyhájából.
Hozzávalók
- 50 dkg tarkabab
- 1 kg savanyú káposzta
- 60 dkg füstölt csülök
- 25 dkg füstölt kolbász
- 4 – 5 szem bors
- 3 db babérlevél
- 2 ek zsír vagy olaj
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek liszt
- 1 ek fűszerkömény
- 1 tk füstölt paprika
- 2 – 5 l alaplé
- 1 szál sárgarépa (kisebb)
- 1 szál fehérrépa (kisebb)
- 1 – 2 db burgonya
- só, bors
- ½ ek cukor
A tálaláshoz
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 doboz tejföl
Elkészítés:
A tarkababot vízben feltesszük és készre főzzük. A felkockázott füstölt csülköt vízben puhulásig főzzük szemes borssal és babérlevéllel. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát lepirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, majd félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerköménnyel és a füstölt paprikával, felöntjük kb. 300 ml vízzel, felforraljuk, majd leturmixoljuk. A kolbászt felszeleteljük, majd hozzádobjuk a káposztával (ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át) együtt, és felengedjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a káposzta kb. háromnegyedig megfőtt, ezután hozzádobjuk a feldarabolt répát és fehérrépát, majd ezt is addig főzzük, amíg háromnegyedig megfőttek, ekkor hozzáadhatjuk a burgonyát. Ha mindent jól csináltunk, egyszerre lesznek kész a zöldségek. Végül hozzáborítjuk a babot és a füstölt csülköt is, levükkel együtt, és ha szükséges, felhúzzuk alaplével vagy vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a cukrot. Igény szerint tejfölt és petrezselymet is tehetünk rá.
Forrás: Street Kitchen
Hozzászólás zárolva.