Facebook hozzászólás
1 671

Farsangi leves

Káposztás paszulyleves

Tagadhatatlan, hogy télen jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Már rögtön az új évet korhelylevessel indítjuk, aztán pedig bizony gyakran előkerül a bab is a kamrából. Most ezt a kettőt egyesítve mutatunk nektek egy igazi farsangi fogást, Fördős Zé konyhájából.

Hozzávalók

 

  • 50 dkg tarkabab
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 60 dkg füstölt csülök
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 4 – 5 szem bors
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek zsír vagy olaj
  • 1 fej hagyma (nagyobb)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 1 ek fűszerkömény
  • 1 tk füstölt paprika
  • 2 – 5 l alaplé
  • 1 szál sárgarépa (kisebb)
  • 1 szál fehérrépa (kisebb)
  • 1 – 2 db burgonya
  • só, bors
  • ½ ek cukor

A tálaláshoz

  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 doboz tejföl
Káposztás paszulyleves Fotó: Street Kitchen
Káposztás paszulyleves Fotó: Street Kitchen

Elkészítés: 

A tarkababot vízben feltesszük és készre főzzük. A felkockázott füstölt csülköt vízben puhulásig főzzük szemes borssal és babérlevéllel. Az apróra vágott hagymát és fokhagymát lepirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, majd félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerköménnyel és a füstölt paprikával, felöntjük kb. 300 ml vízzel, felforraljuk, majd leturmixoljuk. A kolbászt felszeleteljük, majd hozzádobjuk a káposztával (ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át) együtt, és felengedjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a káposzta kb. háromnegyedig megfőtt, ezután hozzádobjuk a feldarabolt répát és fehérrépát, majd ezt is addig főzzük, amíg háromnegyedig megfőttek, ekkor hozzáadhatjuk a burgonyát. Ha mindent jól csináltunk, egyszerre lesznek kész a zöldségek. Végül hozzáborítjuk a babot és a füstölt csülköt is, levükkel együtt, és ha szükséges, felhúzzuk alaplével vagy vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a cukrot. Igény szerint tejfölt és petrezselymet is tehetünk rá.

Forrás: Street Kitchen

Ha tartalmas levesekre vágysz, kóstold meg ezeket is: 

Korhelyleves
Toszkán bableves
Currys sült karfiol leves 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!