Facebook hozzászólás
638

Alternatív kukta

Szakácskönyv az ízérzékelésüket vesztett Covid betegeknek

Mostantól nem kell kétségbe esniük azoknak, akik a Covid miatt – részben, vagy egészben – elvesztették szag-, és ízérzékelésüket. Két angol séf ugyanis egy olyan, 17 receptből álló szakácskönyvet állított össze, melynek segítségével újra „életre” kelthetők ízlelőbimbók. A könyv az internetről is letölthető.

Tavaly márciusban Gillian Dixon nekilátott angliai otthonában elkészíteni a szokásos vasárnapi marhasültet, amikor arra lett figyelmes, hogy a megszokott kellemes illatokat egyszerűen nem érzi.

Az 53 éves nő igazán akkor kezdett kétségbe esni, amikor elfogyasztotta az első falatot az omlós húsból; nem érezte az ízeket sem!

Dixon csak később tudatosította, hogy mi is történt vele: ő is a Covid-19 első áldozatai közé tartozott, akik hosszú időre, akár egy évre is elvesztették teljes íz és szagérzékelésüket.

Dixon és sorstársai most egy nem várt helyről kaptak segítséget: Ryan Riley brit szakács olyan recepteket készített több hónapos alapos kutatómunka és kísérletezgetés után, melyből azok számára is élvezetes ételek készülhetnek, akik a betegség következtében elvesztették szag-, és ízérzékelésüket.

Érezzük az ízeket. Forrás: Taste and Flavour
Érezzük az ízeket. Forrás: Taste and Flavour

A Ryan Riley által társszerzőként jegyzett szakácskönyv, a „Taste & Flavor” olyan ízkombinációkkal, textúrákkal és egyéb látványelemekkel kísérletezik, melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy a szag és ízérzékelésüket elvesztett korábbi Covid betegeknek segítsenek kiváltani, és felidézni a korábban megélt élményeket, ízeket és szagokat.

„Az egész arról szól, hogy extra érzékszervi izgalmakat adjunk az ételekhez” – mondta Kimberley Duke, Riley legjobb gyermekkori barátja, séftárs az ingyenesen letölthető különleges szakácskönyvről.

Külön figyelmet fordítanak például az egyes ételek látványvilágára. „Soha ne felejtsd el, hogy valójában milyen sokat „falunk” a szemünkkel” – mondta Riley.

A táplálkozástudomány legkülönfélébb területeinek szakértőivel konzultálva a szerzőpáros olyan különleges textúrájú, látványos, élénk színű, és karakteres, egyben meghökkentő ízvilágú ételeket kreáltak, melyek – reményeik szerint – mindenkit meg fognak érinteni; zöldséges ananászos taco, umami (az ilyen alapanyagokban, például a paradicsomban az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz” is megtalálható) keksz, vaníliával, kardamommal, málnával és rózsa sziruppal nyakon öntve – és ez még csak a bemelegítő.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!