Facebook hozzászólás
635

Alternatív kukta

Szakácskönyv az ízérzékelésüket vesztett Covid betegeknek

Mostantól nem kell kétségbe esniük azoknak, akik a Covid miatt – részben, vagy egészben – elvesztették szag-, és ízérzékelésüket. Két angol séf ugyanis egy olyan, 17 receptből álló szakácskönyvet állított össze, melynek segítségével újra „életre” kelthetők ízlelőbimbók. A könyv az internetről is letölthető.

A könyv számos receptje Barry Smith, a londoni egyetem észleléskutató központjának társigazgatójának munkáján alapul. Smith és munkatársai azt kutatják, hogy a covid-19 milyen módon változtathatja meg az ember érzékszerveit.

A Covid-19 a szag- és ízzavarok három fő típusát okozhatja, mondta Smith: parosmiát, amely torz ízérzékelést és szaglást eredményez; anosmiát, amely a szag és ízérzékelés részleges vagy teljes elvesztését jelenti; és a fantoszmiát, amely egyfajta hallucinációt okoz, már, ami a szaglást és ízérzékelést illeti.

Ugyanakkor az ízérzékelésünk nagyban, meglepő módon mintegy nyolcvan százalékban függ a szaglásunktól; ezért is van az, hogy aki elveszti a szaglását, és a Covid betegek ilyenek, azok az ízérzékelésüktől is megfosztatnak, egyfajta járulékos következményként.

A Covid által megbetegedett emberek mintegy 65 százaléka valamilyen szag-, vagy ízzavart tapasztal a betegsége során, mondta Smith, hozzátéve, hogy az esetek 10 százaléka hosszú távú, 3 százaléka pedig nagy valószínűséggel állandó jelegű.

„Az embereket mindez frusztrálja, kifejezetten lehangoltak lesznek, ha elveszítik a szaglásukat” – mondta Smith, hozzátéve, hogy ez alapvetően befolyásolja a mentális állapotukat is.

A cikkben előbb említett háromféle szag, és ízérzékelési zavart alapvetően úgy próbálják meghaladni a szakácskönyv készítői, hogy előtérbe helyezik az úgynevezett umami-gazdag elemekkel – mint a gomba, sajt és szójaszósszal – történő főzést; ezek az alapanyagok ugyanis képesek aktiválni az étel többi ízét – mondta Smith.

A pár napja megjelent szakácskönyv összesen 17 receptet tartalmaz, és gyakorlatilag mindazt a feje tetejére állítja, amit eddig az ízekről, de legalább a főzésről tudtunk – mondta Riley.

(The Washington Post)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!