Pofonegyszerű tojásos nokedli
Ma ebédre is elkészülhet!
Ami az olaszoknak a spagetti, az nekünk a nokedli. Egyszerű az elkészítése, laktató, bár nem túl kalóriaszegény étel. Viszont friss fejes salátával tálalva ellenállhatatlan.
Ez a fogás önállóan megállja a helyét, pörkölt nélkül is isteni és nem igazán találkoztam még olyannal, aki ne szerette volna. A tojásos nokedlinek nagy valószínűséggel az egyszerűségében rejlik a hatalma. Talán csak egy hátránya van, esetemben az, hogy mindig túl sokat eszek belőle, képtelen vagyok leállni, aztán pedig ugye jön a rosszullét. Szokásommá vált, hogy mielőtt először elkészítek egy ételt, felhívom édesapámat és megkérdezem, ő hogyan csinálná. Nem volt még olyan eset, amikor ne árult volna el néhány hasznos trükköt.
Íme a kulisszatitkai tojásos nokedlihez:
Ha fejes salátával együtt fogyasztjuk, akkor előbb mindig a salátát készítsük el. Így az elkészült galuska nem fog kihűlni vagy megmerevedni amíg a salátalevet kavargatjuk, és a saláta ízei is jobban összeérnek.
Második lépésként tegyük fel a vizet főni, mert a nokedlitészta nagyon hamar elkészül, és már lehet is szaggatni.
Szaggatáshoz apukám szerint a vágódeszka és a kanál kombó a legjobb. Az igazi galuskanindzsák mind így csinálják, fittyet hányva a forró, gőzölgő vízre.
Ne egyszerre, inkább több kisebb adagban főzzük ki a nokedlit, ezáltal elkerülhetjük hogy összetapadjon.
A megfőtt nokedliket szigorúan tilos lemosni!
A tojást nem külön kell megsütni, ezt a fontos műveletet csakis a galuskával együtt szabad elvégezni, különben a kapott eredmény nem elég szottyos.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 tojás
2 dl víz
2 dl tej
1 teáskanál só, pici bors
5 dkg vaj vagy étolaj
6 tojás a tetejére
Elkészítés:
A vizet sózzuk, feltesszük forrni. A tojásokat felverjük, hozzáöntjük a liszt felét és a többi hozzávalót. Fakanállal jól összedolgozzuk. Ha már egynemű, akkor folyamatos keverés közben hozzáadjuk a maradék lisztet. Addig keverjük, amíg a tészta hólyagos nem lesz. A nokedlit kisebb adagokban a forrásban lévő vízbe szaggatjuk, nokedliszaggató segítségével. Amikor feljöttek a víz felszínére már le is szűrhetjük őket, aztán mehetnek a serpenyőben megolvasztott vaj vagy olaj mellé. Picit átforrósítjuk, majd az alaposan felvert tojásokat lassan hozzákeverjük. Pár percig összeforgatjuk majd a tűzről levéve picit állni hagyjuk, hogy a nokedli megszívja magát. Friss fejes salátával az igaz, de jól megy hozzá a kovászos uborka is.
Hozzászólás zárolva.